UV%2Dlicht+beperkt+verspreiding+PlAMV
Nieuws
© Nieuwe Oogst

UV-licht beperkt verspreiding PlAMV

Agrifirm Plant en het bedrijf CleanLight gaan samen een ontsmettingstechniek op basis van UV-licht aanbieden om de verspreiding van PlAMV in lelies te beperken.

Verspreiding van het Plantago asiatica mosaic virus (PlAMV) vindt onder meer plaats via contact met besmette oppervlakten en besmet spoelwater.

Om infectie te voorkomen zijn maatregelen op het gebied van bedrijfshygiëne belangrijk. CleanLight UV kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Juiste concentratie

Toepassing op basis van UV-licht kunnen worden toegepast voor desinfectie, luchtzuivering en waterzuivering. Voorwaarde is dat de te bestrijden organismen in hun gevoelige stadium aan de juiste concentratie UV-licht worden blootgesteld.

Agrifirm Plant heeft via onderzoek vastgesteld dat leliebollen veilig blootgesteld kunnen worden aan hoge concentraties CleanLight UV. Dit heeft geen negatieve invloed op de bolkwaliteit en op de groei van de lelies na uitplanten.

Effectief

In onderzoek van PPO Lisse is bovendien aangetoond dat de methode CleanLight UV effectief is tegen PlAMV bij de getoetste lichtintensiteit. Agrifirm streeft naar een techniek die het mogelijk maakt de bollen zo goed mogelijk rondom te belichten.

Op dit moment worden CleanLight UV behandelingsunits ingebouwd in verwerkingslijnen op enkele pilotbedrijven. Het doel is om tijdens de verwerking de kans op verspreiding van PlAMV te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer