Minder PLAMV op blad bij gelijkmatige groei

Lelies die gelijkmatig kunnen groeien onder stabiele temperatuur en luchtvochtigheid vertonen minder symptomen van het PLAMV-virus.

Minder+PLAMV+op+blad+bij+gelijkmatige+groei
© Nieuwe Oogst

Dat staat in het rapport 'Praktijkonderzoek invloed bewaring, verpakken en kasklimaat op ontstaan PLAMV-symptomen tijdens de broeierij van Lelies' van Matthijs Beelen en Paul Blom van GroenSupport dat deze week is gepubliceerd.

Hoewel de onderzoekers aanbeveling geven voor de broeierij, blijven er veel vragen over rond de verspreiding en besmetting met het virus. De waarden van de Elisa-schubtoetsen gemeten voor het inpakken vormen een goede indicatie voor het percentage planten dat in de kas PLAMV-symptomen op het blad kan vertonen.

Probleem in lelies

Serieuze problemen met het Plantago Asiatica Mosaic Virus (PLAMV) komen sinds 2010 voor in Nederland. Het virus kan in korte tijd in hele partijen voorkomen. Hygiënemaatregelen in de teelt werken, maar bij afwijking van de werkwijze kan het virus razendsnel verspreiden.

De onderzoekers geven de aanbevelingen mee om te onderzoeken of besmetting via de grond en via onkruiden loopt. Ook zouden zij meer willen weten over de ontwikkeling van het virus in de bol en de tijd die dat vraagt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer