Doorbraak TM3-resistentie in paprika's

Op een Nederlands paprikabedrijf zijn afgelopen teeltseizoen in een commercieel ras met TM3-resistentie aantastingen gevonden van het tabaksmozaïekvirus (TMV).

Doorbraak+TM3%2Dresistentie+in+paprika%27s
© Rijk Zwaan

Dit meldt Rijk Zwaan op zijn website. Ziektetoetsen van de zaadfirma bevestigen dat het gaat om een nieuwe stam van het virus, waartegen nog geen resistentie beschikbaar is.

Rijk Zwaan brengt het bericht naar buiten om paprikatelers te wijzen op het belang van goede hygiënemaatregelen bij de teeltwisseling.

Virus in verschillende rassen

De toetsen tonen aan dat zowel de TM0-, TM2- als TM3-resistenties vatbaar zijn voor de nieuwe stam. De virussymptomen op het betreffende bedrijf zijn gevonden in verschillende rassen.

Een doorbraak van de TM3-resistentie was eerder al vastgesteld in Israël. 'Het is belangrijk dat paprikatelers in Nederland nu ook weten dat de betreffende resistentie in ons land minder bescherming biedt', zegt John Coremans van Rijk Zwaan.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

'Als paprikasector hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om risico's op verdere verspreiding van de nieuwe stam tegen te gaan. Met een goede hygiëne is dat mogelijk', aldus Coremans.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer