Land besluit zelf over GMO-teelt

Europese lidstaten krijgen meer rechten om op eigen grond de teelt van genetische gemodificeerde (GMO) gewassen te verbieden. Dat is in Brussel besloten.

Arno de SnooLanden hebben de keuze om zelf te bepalen of ze een bepaald GMO-gewas direct verbieden. Een andere mogelijkheid is om het bedrijf dat een toelating voor het GMO-gewas aanvraagt te verzoeken het land buiten de aanvraag te houden.
De laatste optie wordt door een deel van het Europees Parlement niet ondersteund. Zij vinden dat bedrijven die de GMO-gewassen ontwikkelen te veel kans krijgen zich in de besluitvorming te mengen.
Europese landen kunnen de teelt van GMO-gewassen verbieden als daar goede redenen voor zijn, zoals ethische overwegingen of het beschermen van natuur, landschappen of biologische landbouw.
Het Europees Parlement en de Europese landbouwministers kwamen vorige week tot overeenkomst over het gebruik van GMO’s in verschillende lidstaten.
Of Nederland de teelt van GMO’s zal toestaan is nog onduidelijk. Spanje, Groot-Brittannië en Portugal zijn voorstander van de teelt van deze gewassen.

Afwegingskader

Staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) wil een afwegingskader opstellen voor beslissingen over teelt van GMO-gewassen op Nederlands grondgebied. De Tweede Kamer kan hierover meepraten.
Maatschappelijke organisaties reageren positief op de mogelijkheid voor lidstaten om zelf te bepalen of er GMO-gewassen worden geteeld. De biotechnologiebedrijven zijn minder enthousiast. Zij vinden dat het voorstel geen basis biedt voor beleid dat is gebaseerd op wetenschappelijke feiten.
Negen landen in Europa hebben het tot nu enige toegelaten GMO-gewas, een maïsras van Monsanto, verboden. Daaronder zijn een aantal grote landen als Frankrijk, Duitsland, Bulgarije, Hongarije en Polen. Ondertussen zit een ander GM-maïsras in de pijplijn. Het ras is van Dupont Pioneer, een Amerikaans zaadveredelingsbedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer