Prijs heide hoger dan vorig jaar

De middenprijs van calluna en erica ligt dit jaar hoger dan vorig jaar, meldt bloemenveiling FloraHolland.

Joost van WinsenDe gemiddelde prijs van calluna en erica, zowel zomer- als winterbloeiers, ligt dit jaar op 0,60 euro per stuk. Vorig jaar was de prijs nog 0,56 euro.
De heidemarkt lijkt daarmee vriendelijker gestemd dan vorig jaar. Ter indicatie: in de afgelopen maand zette de veiling bijvoorbeeld 452.000 euro met erica om. Dit is ruim 50 procent meer dan een maand geleden. De omzetstijging werd gerealiseerd bij een aanbod dat bijna 40 procent hoger was. In de afgelopen maand lag de prijs ook ruim boven het niveau van vorig jaar.
Jack en Anneke Bollaart, kwekers van heide in Boskoop, merken ook dat de markt groeit. ‘Niet alleen voor zomer-, maar ook voor winterheide’, weet Jack Bollaart. Het bedrijf J.J. Bollaart kweekt al ruim 35 jaar heidesoorten. ‘Particulieren nemen weer meer heide in de tuin, de gewone bloeiers’, is de ervaring van de teler.
Bollaart levert direct aan afnemers, met name hoveniers, handelsbedrijven en tuincentra in Nederland, België en Engeland. ‘Af en toe gaat er een partijtje naar de veiling als aanvulling’, vertelt hij.
Het bedrijf heeft een breed assortiment. ‘We hebben nog 86 soorten heide, maar dat zijn er in het verleden meer geweest.’
Bollaart is zijn zaak aan het afbouwen. ‘Niet omdat het niet goed gaat met de heideverkoop, maar omdat ik er de leeftijd voor heb.’ Volgens hem betekent het einde van zijn bedrijf een verschraling van het assortiment in Nederland. ‘Wij hebben veel cultivars die elders niet meer worden geteeld.’

Meerkleurigheid

De teler in Boskoop signaleert verder dat meerkleurige heide in opmars is. Tot geverfde heide aan toe. ‘Dat wordt veel in landen als Italië, Portugal en Ierland verkocht. Wij beginnen er niet aan en houden het liever bij natuurlijke producten’, legt Bollaart uit.
Ook FloraHolland ziet bij de verkoop van erica en calluna een verschuiving naar meerkleurige soorten. ‘Dat geldt voor de duo, trio en quatro’, zegt een woordvoerder van de veiling.
Meerkleurigheid in partijen voert ook de boventoon bij de veiling. Dit soort partijen vormt het leeuwendeel van de aanvoer bij FloraHolland. ‘Puur op kleur is rood nog steeds de absolute koploper, op verre afstand gevolgd door wit, roze en paars.’ Aanbieden in grotere potten is een andere trend die FloraHolland signaleert.
Heide is voor de bloemenveiling een Euregio-product. Dat wil zeggen dat telers in Nederland en Duitsland voor de aanvoer zorgen. Het Duitse aanbod is daarbij groter dan het Nederlandse.
De schaalvergroting neemt toe in de teelt. In totaal zetten dit jaar 119 telers via FloraHolland calluna af, terwijl dat er twee jaar geleden nog 134 waren. Hetzelfde beeld is te zien in de ericateelt: dit jaar voeren 90 kwekers aan, 17 minder dan in 2012.
In de regel merkt FloraHolland dat de aanvoer van heide voor de klok ietwat afneemt, alhoewel het aanbod van erica voor de klok iets oploopt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer