Onderzoek stikstof ‘raar’

Zuid-Holland - Het Havenbedrijf Rotterdam stelt 500.000 euro beschikbaar om met zes Zuid-Hollandse natuurorganisaties onderzoek te doen naar stikstofdeposities in natuurgebieden. LTO Noord vindt deze overeenkomst ‘raar’.

‘Je kunt je afvragen of het onderzoek dan wel onafhankelijk is’, reageert provinciaal LTO Noord-voorzitter Arie Verhorst. ‘Wij zouden als belangenbehartiger dit soort onderzoeken zonder inbreng van bedrijven laten uitvoeren. Je gaat nu afvragen of hier geen dubbele bodem in zit.’
Doel van het onderzoek is om de stikstofdeposities terug te dringen. Het Havenbedrijf betaalt het onderzoek met 500.000 euro. Ook stelt de organisatie een projectleider en een secretariaat beschikbaar. De partijen stellen in een persbericht dat de bijdrage aan stikstofdeposities uit de industrie en het verkeer ‘relatief beperkt’ is en die uit de veehouderij veel.
Verhorst wijst echter op eerder onderzoek naar stikstofdeposities rond de aanwijzing van de Nieuwkoopse Plassen tot Natura 2000-gebied. Daaruit blijkt dat van de totale hoeveelheid stikstof die in het natuurgebied neerdaalt, 18 procent afkomstig is van de landbouw.
‘De rest komt uit andere bronnen, zoals de industrie, scheepvaart, verkeer en Schiphol. Dat betekent niet dat wij geen opgave hebben om onze emissies te verminderen. Maar de andere sectoren hebben ook een opgave’, stelt Verhorst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer