LTO stemt niet in met cao Dierhouderij

De LTO Federatieraad en de regiegroep cao Dierhouderij stemden deze week niet in met de cao Dierhouderij. Als reden noemt LTO het feit dat de cao niet algemeen bindend wordt verklaard.

Ilona LesscherLTO Nederland, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen bereikten op 5 november het principeakkoord over de nieuwe cao Dierhouderij. Over de nieuwe cao is bijna een jaar onderhandeld.
Beleidsadviseur Economisch en sociaal beleid Jules Sanders van LTO vindt dat het bereikte resultaat inhoudelijk een aantal positieve elementen bevat. Het aantal medewerkers in de veehouderij van bij LTO aangesloten leden ligt echter onder de 60 procent. Die grens hanteert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het algemeen verbindend verklaren (AVV) van de cao.

Concurrentienadeel

LTO betreurt dat. ‘Stemde de Federatieraad in met de cao, dan waren alleen LTO-leden daaraan gebonden. Dat kan in bepaalde gevallen leiden tot concurrentienadeel voor LTO-leden’, licht Sanders toe.
Door het afwijzen van het principeakkoord zit de Dierhouderij nu zonder cao. Om toch tot een nieuwe cao te kunnen komen moet eerst een oplossing worden gevonden voor de lage representativiteit, zodat de cao algemeen verbindend verklaard kan worden.

Goede afspraken

Inhoudelijk heeft LTO Nederland voor agrarisch ondernemers een aantal goede afspraken met de bonden gemaakt, volgens Sanders. Hij noemt de zondagtoeslag die van 100 naar 50 procent gaat voor dag 1 tot en met 5.
Door handhaving van de oude ketenbepaling blijft het mogelijk om een keten van drie contracten te onderbreken met een periode van één maand. Daarna kan de keten opnieuw beginnen.
In het principeakkoord is ook een loonsverhoging van twee keer 1,25 procent afgesproken: 1,25 procent op 1 januari 2015 en 1,25 procent op 1 juli 2015. De laatste verhoging van 0,5 procent vond plaats op 1 juli 2013. De loonsverhoging uit het principeakkoord ligt daarmee volgens Sanders onder de inflatiecorrectie.
Ook biedt de cao de mogelijkheid om de cafetariaregeling voor buitenlandse werknemers toe te passen.
De oude cao Dierhouderij (looptijd 1 juli 2012 tot en met 31 december 2013) kent nawerking. Dit betekent voor werknemers die vóór 1 januari 2014 in dienst zijn gekomen, dat de arbeidsvoorwaarden uit de oude cao van toepassing zijn. In bepaalde gevallen kan dit ook voor nieuwe werknemers gelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer