Levensverhaal+oude+plattelanders+Overijssel
Nieuws
© IJsselacademie

Levensverhaal oude plattelanders Overijssel

Het levensverhaal van oudere plattelandsbewoners vastleggen voor het nageslacht. Dat is de insteek van samenwerkingsproject Boeren in Overijssel. Hoe de boerenbevolking alle veranderingen op het platteland ervoer.

Nu het nog kan, want de mensen die nog met de hand maaiden of hun werkpaard inruilden voor een trekker worden steeds schaarser, meldt de IJsselacademie.

De resultaten van het project worden getoond op een website, in een boek en een tentoonstelling, geeft het kenniscentrum voor immaterieel erfgoed in Overijssel aan.

Vastleggen

Drie provinciale erfgoedorganisaties slaan bij dit project de handen ineen om de grote veranderingen in de agrarische sector van de afgelopen eeuw vast te leggen.

Dat zijn naast de IJsselacademie, Historisch Centrum Overijssel en stichting IJsselacademie uit Zwolle en museum TwentseWelle in Enschede. Provincie Overijssel draagt financieel bij.

Stille revolutie

Boeren in Overijssel wil een beeld geven van de ‘stille revolutie’ op het platteland in de twintigste eeuw. De agrarische sector is altijd volop in ontwikkeling geweest, maar na de Tweede Wereldoorlog ging het heel hard.

Mechanisatie, schaalvergroting en specialisatie maakten een einde aan de traditionele gemengde bedrijven, met akkerbouw, melkvee en wat varkens en kippen. Al die ontwikkelingen hadden grote invloed op het persoonlijke leven van betrokkenen.

Historisch beeldmateriaal

Historici van de IJsselacademie leggen de komende jaren de levensverhalen van vele tientallen plattelandsbewoners uitgebreid vast. Ook verzamelen zij historisch beeldmateriaal uit familiealbums en bedrijfsarchieven.

Op basis van alle resultaten verzorgt TwentseWelle een reizende tentoonstelling door de provincie. De officiële start daarvan vindt donderdag 27 november plaats.

Aanmelden

Oudere plattelandbewoners die belangstelling hebben om aan dit project deel te nemen, kunnen zich opgeven via info@ijsselacademie.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer