Alterra%3A+leegstand+dreigt+op+het+platteland
© Nieuwe Oogst

Alterra: leegstand dreigt op het platteland

Leegstand dreigt op het platteland volgens Alterra Wageningen UR. Er staat in 2030 15 miljoen vierkante meter agrarisch onroerend goed leeg. Dat komt overeen met meer dan 2.100 voetbalvelden, geeft het kenniscentrum aan.

De verwachte leegstand van Nederlandse boerenerven overstijgt daarmee die van kantoor- of winkelruimte. Om verpaupering van het landelijk gebied te voorkomen, is herbestemming van groot belang.

In de komende twintig jaar stoppen ongeveer 24.000 agrarische bedrijven. Dat zijn steeds meer boerderijen met grote stallen ongeschikt voor nu gangbare vormen van wonen en werken, weet Alterra.

Woon- en bedrijfsgebouwen

Die groep bedrijven laat 32 miljoen vierkante meter aan woon- en bedrijfsgebouwen achter. Als de verwachtingen van de onderzoekers uitkomen, zorgt dit voor 15 miljoen vierkante meter aan lege bedrijfsgebouwen.

Verder verandert 17 miljoen vierkante meter aan gebouwen van eigenaar.

Stoppende boeren

Stoppende boeren verkopen hun gebouwen aan andere collega's die er een bedrijf voortzetten, aan niet-agrarische ondernemers die er gaan ondernemen en aan burgers die er willen wonen.

Zowel de enorme leegstand als de veranderingen van eigendom vragen volgens Alterra veel aandacht van ambtenaren, bestuurders en gebruikers.

Stimulerende rol

Beleidsmakers kunnen namelijk het verschil maken door onnodig klemmende wet- en regelgeving los te laten en een stimulerende rol bij hergebruik en/of sloop te spelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer