Moeilijke keuze

Het is alweer een jaar geleden dat Kees aan zijn heup is geopereerd. Hij is gelukkig weer helemaal hersteld. In die tijd had ik drie maanden onbetaald verlof van mijn werk om samen met de boerenhulp de boerderij te doen. Ik vond het heerlijk. Ik had het natuurlijk wel druk, maar de hele week was ik wel thuis en kon ik de dingen plannen zoals het mij voegde. Het vakantiehuis was in die tijd ook regelmatig verhuurd en de schoonmaak kon ik op iedere willekeurige dag plannen. Ook een uurtje mountainbiken in de Schoorlse duinen was makkelijk te plannen.
In januari was mijn verlof om en ging ik weer drie dagen naar de bank. Zo waren er weer drie dagen bezet met werk. Het vakantiehuis schoonmaken moest goed worden gepland. Ook dat is natuurlijk werk. En als ik dan ook nog een vergadering had van de melkfabriek dan was de week vol. Geen tijd om te mountainbiken en eigenlijk geen tijd meer voor ontspanning. Alleen maar plannen wanneer doe ik dit en wanneer doe ik dat. Daarbij kwamen ook nog de afspraken die we maakten in verband met onze uitbreidingsplannen voor op de boerderij. Mijn hoofd raakte aardig vol.
In augustus had ik vakantie van mijn werk. Dat was voor mij het moment te bedenken hoe ik verder zou gaan. Ik heb mezelf de vraag gesteld waar ik me het prettigst bij zou voelen. Dingen thuis afstoten, niet meer de koeien melken, het schoonmaken van het vakantiehuis geheel uitbesteden, de boekhouding en veeadministratie overdragen aan onze zoon en niet betrokken zijn bij de uitbreidingsplannen. Gewoon net als zoveel andere vrouwen drie dagen werken en de andere dagen de dingen doen die het huishouden vraagt en tijd voor ontspanning.
Maar daar ben ik dus teveel ‘boer en ondernemer’ voor. Ik kwam tot de conclusie dat voor mij dat geen aantrekkelijke keuze was. En dus bleef de optie om te stoppen met werken over. Minder dan drie dagen werken is bij de bank namelijk niet meer mogelijk. Maar iets wat je alweer zolang doet, geef je ook niet zomaar op.
Het was geen gemakkelijke keuze, maar ik heb de knoop doorgehakt. De eerste dag na mijn vakantie heb ik gemeld dat ik ging stoppen. Dit kwam natuurlijk als een enorme verrassing, maar er was veel begrip.
Na een mooi afscheidsetentje ben ik sinds half oktober thuis en ik moet zeggen dat ik me nog niet heb verveeld. Ik ben inmiddels weer begonnen met het scheren van de koeien en kan de nodige afspraken inplannen die nodig zijn voor de uitbreiding zonder dagen te ruilen of vrij te nemen.
En ik ben weer begonnen met mountainbiken.

Elli Ruijter-Masteling

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer