‘Cijfers boycot vertellen niet alles’

‘Alle glasgroentetelers hebben last van de Russische boycot. Zeker komend voorjaar gaat iedereen het merken als er grote volumes glasgroenten op de markt komen.’

Dat zegt Wim Rodenburg van het GroentenFruit Huis in reactie op een steekproef van AgriDirect onder Nederlandse glastuinders. Daaruit blijkt dat een derde van de glasgroentetelers behoorlijk of heel veel hinder heeft van de Russische boycot. De rest stelt nauwelijks tot geen hinder te hebben en slechts 5 procent verwacht nog problemen te krijgen.
Rodenburg weerlegt deze cijfers. ‘De laatste jaren ging 10 tot 15 procent van onze glasgroenten naar Rusland. Dat geeft straks grote druk op de Europese markt.’
Deze week maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat de interventiemaatregelen die onder de Gemeentelijke Marktordening (GMO) Groenten en Fruit vallen, tot en met 31 december zijn verlengd. Deze maatregelen lopen nu parallel met de bijzondere Europese steunmaatregelen voor de Russische boycot. Hierbij geldt wel dat het noodfonds eerst op moet en pas daarna de GMO-regeling kan worden aangesproken.
Volgens voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland konden tuinders de interventie nauwelijks gebruiken vanwege de lage vergoedingen. De uitkomst van de steekproef verrast hem niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer