Minder+rode+cijfers+in+glasgroenteteelt
©

Minder rode cijfers in glasgroenteteelt

Het aandeel glasgroentebedrijven dat in 2012 rode cijfers schreef, is gedaald naar zo'n 40 procent. Dat meldt advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

Het percentage lag in 2011 nog op ongeveer 80 procent. Het resultaat in 2012 was voor de grootste glasgroenteteelten beter dan in 2011. Voor de meeste bedrijven valt het echter tegen, blijkt uit voorlopige cijfers van Accon avm.

Tot de zomer leken de resultaten redelijk, maar in het najaar is veel ingeleverd door tegenvallende prijsvorming en oplopende gasprijzen.

'Het is waarschijnlijk dat bedrijven die nu al rode cijfers schrijven, een zwaar jaar voor de boeg hebben', zegt Roland van den Bogaard, adviseur bij Accon avm.

Zwaar weer

'De verschillen tussen bedrijven worden alleen maar groter. Vooral bedrijven die in de periode 2007-2009 forse investeringen hebben gedaan, zitten in zwaar weer', geeft Van den Bogaard aan. Vooral paprikatelers hebben het moeilijk.

Bedrijven die in 2012 zwarte cijfers schreven, profiteren hiervan omdat hun kostprijs lager is. 'Deze tendens zet in 2013 en de jaren daarna verder door', stelt Van den Bogaard.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer