Minder mest verwerken voor melkvee

Na een herberekening van het LEI blijkt de hoeveelheid mest die de melkveesector moet verwerken minder groot is dan was aangenomen. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten.

Minder+mest+verwerken+voor+melkvee
© Marcel Bekken

In eerdere berekeningen heeft het LEI geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat ondernemers hun mest ook regionaal mogen afzetten. Daardoor hoeft een miljoen kilo fosfaat minder verwerkt te worden.

Een kleine 8.000 melkveehouders zou geen of minder mest hoeven verwerken, blijkt uit de aangepaste berekening. Voorwaarde is wel dat de ondernemers een regionale mestafzetovereenkomst (RMO) moeten afsluiten.

Regionaal afzetten

Ondernemers die voor zo'n RMO in aanmerking willen komen, moeten minimaal 75 procent van het op hun bedrijf geproduceerde fosfaat op grond die in eigen gebruik is, kunnen plaatsen. Ze mogen dan maximaal 25 procent van de fosfaatproductie binnen een straal van hemelsbreed 20 kilometer op landbouwgrond in de regio afzetten.

Melkveehouders die binnen de gestelde voorwaarden hun mest op deze wijze afzetten, hoeven geen dierlijke mest te laten verwerken.

Minder verwerking

Volgens het LEI verkleint dit de hoeveelheid dierlijke mest die de melkveehouderij verplicht moet laten verwerken. Daarmee vermindert ook het aantal vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) die afgesloten moeten worden.

Volgens de herberekening betekent dit dat de melkveehouderij niet 14 miljoen euro in VVO's afdraagt naar de varkenshouderij maar zo'n 10,5 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer