'Kamer, geen gekke sprongen melkveewet'

Als de Tweede Kamer te strenge normen voor grondgebondenheid in de melkveewet wil opnemen, kan dat een grote groep melkveebedrijven flink in de problemen brengen. Dat stelden afgevaardigden van de zuivelsector vandaag in de Tweede Kamer.

%27Kamer%2C+geen+gekke+sprongen+melkveewet%27
© janet beekman

Er zijn zes partijen die het gebruik van mestverwerking om groei op te vangen willen beperken. Deze week diende ChristenUnie een amendement in waarin een maximaal bedrijfsoverschot van 50 kilogram fosfaat per hectare wordt voorgesteld. De SGP en PVV stelden eerder voor om de grens te leggen op 80 kilo fosfaat.

SP en D66 pleiten er voor dat verplichte weidegang als voorwaarde wordt gesteld en dat er maximaal de helft van de uitbreidingsmest naar gronden binnen 20 km mag worden afgezet.

Ook de PvdA geeft aan de groei van de melkveehouderij zoveel mogelijk grondgebonden te willen maken. Alleen de VVD lijkt geen veranderingen te willen.

Bedrijfsoverschot

LTO, NZO, NAJK en NMV stelden onlangs voor om een bedrijfsoverschot van 100 kilo fosfaat per hectare te hanteren. Volgens deze partijen is er geen reden om het bedrijfsoverschot lager te stellen.

'50 kilo is misschien genoeg voor een gemiddeld melkveebedrijf', zei LTO-vakgroepvoorzitter Kees Romijn vandaag tijdens een gesprek met de Kamerleden. 'Maar bedrijven ontwikkelen zich en moeten dat ook doen om levensvatbaar te blijven. Met de beperkte grondmobiliteit kunnen boeren niet zomaar land bijkopen. 100 kilo bedrijfsoverschot is een goede begrenzing waarbij er voldoende mogelijkheden zijn voor groei.'

Gemotiveerd

De vertegenwoordigers van de melkveehouderij stellen dat te strenge regels boeren niet zal motiveren om deel te nemen aan programma's voor verbetering van managementmaatregelen of verduurzaming van de bedrijfsvoering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer