Slimme aanpassing grondgebondenheid in melkveewet

Deze week besloot staatssecretaris Sharon Dijksma plotseling haar melkveewet aan te passen. Ze liet afgelopen donderdag weten grondgebondenheid in de melkveehouderij toch wettelijk vast te willen leggen.
Dijksma reageert daarmee op kritische geluiden over de optie van 100 procent mestverwerking. In het wetsvoorstel ligt namelijk de weg open voor bedrijven om 100 procent van hun fosfaatoverschot te verwerken. Daarmee zouden melkveebedrijven kunnen groeien door alleen mest te verwerken, en dat zou grondloze groei mogelijk maken. Iets waar de zuivelsector en politieke partijen tegen zijn.
Dijksma wil nu in de wet opnemen dat bij uitbreiding van een melkveebedrijf ook eisen gesteld worden aan de mate van grondgebondenheid. Dat kan door vast te leggen welk percentage van de extra mest maximaal verwerkt mag worden. Concrete getallen noemt de staatssecretaris nog niet. Die wil ze later, samen met de Tweede Kamer, invullen.
Met deze wijziging wil se staatssecretaris veel critici van haar wet de wind uit de zeilen nemen. En ze creëert met deze wijziging de mogelijkheid om later, als de wet al is aangenomen, aanpassingen te doen. Ze wil namelijk koste wat kost de melkveewet voor het eind van jaar door de Tweede en Eerste Kamer krijgen. Dan kan de wet per 1 januari 2015 van start gaan. Zo heeft Dijksma dat ook beloofd aan de Europese Commissie om daarmee de derogatie veilig te stellen.
Het bedrijfsleven is erg kritisch over dit voorstel. Want door deze aanpassing komt er nog geen duidelijkheid voor de melkveehouders. De Tweede Kamer behandelt de wet volgende week.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer