Grotere rol leden met projectmatig werken

Alle ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Dat blijft een lastige klus, hoe acrobatisch onderlegd sommige bestuurders ook zijn. Het antwoord ligt in projectmatig werken, waarbij juist de leden een grotere rol en betrokkenheid krijgen.

Henriët DijkVan der Hoeven begeleidt afdelingen onder andere bij fusies. ‘We merken dat het vinden van bestuurders steeds lastiger wordt. Want die hebben het gevoel dat ze alles op hun nek krijgen en vragen zich af hoe ze overzicht kunnen houden’, zegt hij.
Het deels onderbrengen van belangenbehartiging bij projecten of commissies heeft meerdere voordelen. Zo verbinden mensen zich makkelijker aan een project met een duidelijke kop en een staart. Dat kan bijvoorbeeld het organiseren van ledenbijeenkomsten zijn of het meedenken bij een gebiedsproces. ‘Als je een groep leden om je heen verzamelt, bouw je als bestuurder ook aan een mooi netwerk. Daar kun je contact mee houden. Zij kunnen blijven meedenken’, aldus de organisatiecoach.
Ander effect van projectmatig werken is dat leden vanaf het begin betrokken zijn bij het uiteindelijke voorstel of de oplossing. Er wordt al veel eerder in het proces samengewerkt tussen bestuurders en leden.
‘Het mooie is ook dat je veel leden meeneemt in wat je doet als afdeling en LTO Noord. Dat je kunt laten zien wat voor kennis en netwerk er in de LTO Noord-organisatie zit en hoe toegankelijk deze is’, meent Van der Hoeven.
Daarbij is het overigens niet zo dat projectgroepen de vrije hand hebben. ‘Er moet altijd een lijn zijn van het bestuur naar de projectgroep. De afdeling moet de regie houden’, stelt de organisatiecoach. Dat kan bijvoorbeeld door één bestuurder als afgevaardigde in de projectgroep zitting te laten nemen. Die kan de schakel zijn.
Projectmatig werken vraagt om een andere opstelling van bestuurders. ‘Zij krijgen meer een regisserende rol, gaan meer op hoofdlijnen besturen. Je verzamelt mensen om je heen met wie je snel kunt schakelen. Je hoeft niet altijd bij elkaar te komen, via mail en WhatsApp kun je ook overleggen’, vertelt Van der Hoeven.
Deze aanpak maakt dat het voor bestuurders overzichtelijk en behapbaar blijft. Al waarschuwt de organisatiecoach wel: ‘Bij projectmatig werken is niemand klaar met besturen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer