%27Afzet+ganzen+wordt+sterk+onderschat%27
Nieuws
© NVT

'Afzet ganzen wordt sterk onderschat'

In Nederland zijn tientallen initiatieven om ganzenvlees af te zetten. 'De meeste van deze projecten stranden weer omdat de afzet van ganzen sterk wordt onderschat', stelt jager Dirk-Jan Polak uit Poortugaal.

De oud-vollegrondsgroenteler richtte vorig jaar samen met Jo Kloet Hollands Wild op.

Het bedrijf wil ganzenvlees duurzaam benutten door een betere aansluiting in de keten van jager tot consument. Hollands Wild vermarkt jaarlijks vijftienduizend ganzen.

Horeca

Volgens Polak lopen de initiatieven vast omdat veel partijen de horeca niet begrijpen. 'Een concept in de markt zetten is niet gemakkelijk. Je moet weten wat horeca en consumenten denken en verwachten. Als je de horeca niet begrijpt , is het kansloos.'

Daarbij komt dat de gans vaak niet efficiënt wordt benut, volgens Polak. 'De borst wordt eruit gesneden, de rest, zo'n 70 procent, wordt weggegooid. Het laatste wat een jager wil is de gans in de kliko gooien. Dat doet hij een keer en nooit weer.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over: