Praktische kennis centraal in melkveecafés

Boeren leren van boeren. Dat uitgangspunt van de Melkvee Academie vertaalt zich in de 53 melkveecafés die dit winterseizoen worden gehouden.

Henriët DijkMet thema’s als de Kringloopwijzer, het inhuren van vreemde arbeid, veiligheid en de fluctuerende melkprijs komen actuele onderwerpen aan bod. ‘We kijken naar wat er speelt en bij welke onderwerpen behoefte aan extra informatie is. Dat stemmen we nauw af met de provinciale bestuurders en regio’s’, zegt Dirk Bruins. Hij is lid van LTO Noord-vakgroep Melkveehouderij en verantwoordelijk voor de activiteiten van de Melkvee Academie.
Als voorbeeld van die afstemming noemt Bruins het thema Kringloopwijzer, dat met 25 bijeenkomsten de meest populaire blijkt. ‘Er speelt heel veel op het gebied van mest. Leden willen daarover bijgepraat worden. Duidelijk krijgen wat dit betekent voor het eigen bedrijf. Ze willen weten hoe ze met diverse ontwikkelingen om moeten gaan. Met de cafés kunnen we een verdiepingsslag maken. Het gaat om praktische kennis die boeren direct kunnen toepassen’, vertelt Bruins.

Kennismakelaar

De LTO-afdelingen maken zelf een keuze in het aanbod van de melkveecafés en organiseren dan de bijeenkomst. De kennismakelaars van de Melkvee Academie begeleiden de avonden. Tevens zijn er vaak sprekers, zoals bij de bijeenkomsten over het thema ‘arbeid’. Naast kennismakelaar en expertboer Minne Holtrop geeft iemand van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw een toelichting op arbeidsrelaties en beloningen.
‘Op het thema arbeid is best goed ingetekend’, vindt Bruins. ‘Dat zijn onderwerpen waar ondernemers zelf misschien niet zo snel bij stil staan, net als het thema veiligheid. Terwijl veel melkveehouders het wel hebben over groei. Hoe ze het extra werk gaan invullen, daar zijn de meesten nog niet zo mee bezig. Het werken met vreemde arbeid is niet gebruikelijk in de melkveehouderij. In de glastuinbouw zijn ze daar veel verder mee.’

Melkprijs

De melkveecafés over de fluctuerende melkprijs gaan vanaf januari lopen. Vanwege de Russische boycot en zijn effecten zijn deze nu nog niet zinvol om te houden.
Kennismakelaar Lisanne Oskam begeleidt de bijeenkomsten over de melkprijs en veiligheid. Rob Huirnink is de kennismakelaar voor de Kringloopwijzer.
Bruins en zijn mede-bestuurders van de vakgroep Melkveehouderij wonen regelmatig een melkveecafé bij. ‘Dat vind ik vanuit het oogpunt van belangenbehartiging belangrijk. Want er komen tijdens de cafés nieuwe vragen naar voren. Of we merken dat bepaalde zaken meer leven dan we gedacht hadden’, aldus Bruins.
Afdelingen kunnen overigens ook thema’s van melkveecafés uit voorgaande jaren aanvragen. Zo zaten er vorig jaar de meer tijdloze thema’s ‘imago’ en ‘droogzetten, verantwoord antibioticagebruik’ in het programma. ‘We hebben de draaiboeken van vorige thema’s in de kast liggen. De kennismakelaars kunnen redelijk makkelijk schakelen’, zegt Bruins.
De data van de melkveecafés zijn te vinden in de agenda van Nieuwe Oogst en op de site van de Melkvee Academie, www.melkveeacademie.nl. Deze week zijn er melkveecafés in Putten en Est (Gelderland), Nieuwerbrug (Zuid-Holland) en ‘t Veld (Noord-Holland).

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer