Levensduur koe kan langer

Met een stelselmatige aanpak is de gemiddelde levensduur van de veestapel te verlengen. Meten is ook hier weten.

Levensduur+koe+kan+langer
© nieuwe oogst

Tot die conclusie komt het project 'Verlengen levensduur melkvee', dat onlangs is afgerond. Met het verhogen van de levensduur van melkvee slaat elke melkveehouder twee vliegen in één klap. Hij houdt meer geld over in de portemonnee en draagt bij aan een beter imago van de melkveesector.

In kaart

Om te weten hoe die levensduur te verbeteren is, is het goed om ook die huidige levensduur in kaart te brengen en wat de oorzaak van een eventueel vertrek is. Bij het bepalen van het vertrekpunt. Hiervoor is een formulier opgesteld. Hierbij zit ook het formulier 'Kies en doe' met daarin de acties die een ondernemer gaat doen om de levensduur te verhogen.

Keuzes maken

Want weten waar een ondernemer staat, het vertrekpunt, is mooi. Maar vervolgens wil een ondernemer vanuit dit vertrekpunt stappen gaan zetten, het is niet voor niets een vertrekpunt. De ondernemer werkt ergens naartoe: het verhogen van de levensduur van je melkkoeien.

Volgens het project is het goed om ook de voeradviseur en de dierenarts bij dit doel te betrekken. Samen kunnen ze acties concreet maken en vertalen naar aanpassingen in het bedrijf.

Het optimalseren van de huisvesting om de klauwgezondheid te verbeteren is een mogelijke actie. Na de aanpassingen is het tijd om opnieuw te meten en ervaringen met de dierenarts terug te koppelen.

In het rapport 'Kengetallenoverzichten en PDCA-aanpak voor verlenging levensduur melkvee' is meer informatie te vinden over de achtergronden en gebruiksmogelijkheden van deze nieuwe tool.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer