Waterberging in discussie

Ruinen - De landbouw moet zo min mogelijk worden geraakt door de plannen voor waterberging in de gebiedsontwikkeling Uffelte-Ruinen. Dat is de inzet van LTO Noord bij de komende discussie over de drie varianten die zijn aangedragen.

Dit najaar willen de initiatiefnemers, waterschap Reest en Wieden, provincie Drenthe en de gemeenten Meppel en De Wolden, een keuze maken tussen een landbouwvariant, een natuurvariant of een mengvorm van deze twee, de ‘focusvariant’.
De overheid zoekt bergingscapaciteit voor ruim 3 miljoen kuub water. Met name langs de Wold Aa, in het traject Ruinerwold-Koekange, kan bij veel neerslag ineens wateroverlast ontstaan.
In het gebied liggen losse natuurgebieden als Rheebruggen, de Zure Venen en de Lange Ronde Weiden. Samen met landbouwgronden vormen ze een lappendeken in het landschap.
Hierdoor is de waterhuishouding voor de landbouw én de natuur niet optimaal. Voor landbouw is het op enkele plaatsen te nat, voor natuur is het veelal te droog. Via herinrichting kan hier verbetering in komen.
LTO Noord denkt dat zowel de landbouw- als de natuurvariant niet voldoet. Bij waterberging in de natuur komt er nieuwe natuur bij en is peilaanpassing nodig. Bij waterberging op landbouwgrond levert de landbouw veel areaal in. LTO Noord wil op 5 november met de leden in gesprek over een tussenoplossing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer