Stamboeken+en+LTO%3A+Minder+keizersnedes
Nieuws
© LTO

Stamboeken en LTO: Minder keizersnedes

Het Belgisch Witblauw Rundveestamboek, de Vereniging Nederlands Stamboek Verbeterd Roodbont Vleesvee en LTO Nederland Vleesveehouderij willen in de komende jaren naar een verviervoudiging van het percentage natuurlijke geboorten. Sharon Dijksma (EZ) staat achter dit plan.

Gisteren is het Plan van Aanpak uitgereikt aan de staatssecretaris, die hier positief op reageerde: 'Er moet wat veranderen. Voor wie denkt op dezelfde manier door te kunnen gaan, is de deur naar de toekomst gesloten', vertelde Dijksma.

De toename van het aantal natuurlijk geboorten moet worden bereikt door extra aandacht te geven aan fokkerij en selectie. Van alle dieren worden de bekkenbreedte gemeten en verwerkt in fokwaarden. Bij een wat breder bekken kunnen koeien gemakkelijker op een natuurlijke manier afkalven.

Forse stappen

Hierbij worden forse stappen gezet. Voor Belgisch Witblauw (BWB) is het streven 60% natuurlijk afkalven in 2030 (nu 15%) en voor het Verbeterd Roodbont (VRB) is het streven 50% (nu 11%) in 2035.

Het Plan van Aanpak is te lezen in het pdf-bestand hieronder.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer