LTO: snelle stresstest zoetwatervoorziening

LTO Nederland wil dat er snel een stresstest komt van de zoetwatervoorziening van het hoofdwatersysteem in de Zuidwestelijke Delta.

LTO reageert hiermee op het besluit van het kabinet dat het Volkerak wordt verzilt. De regio is echter toegezegd dat de zoetwatervoorziening gegarandeerd wordt.

De stresstest waar LTO om vraagt moet uitwijzen of het hoofdwatersysteem wel bestand is tegen zo’n ingrijpende wijziging. Het verlies van de zoetwaterbuffer heeft een enorme impact op de totale zoetwatervoorziening in Nederland. Reden om geen onomkeerbare besluiten te nemen, vindt LTO Nederland.

Oproep

LTO doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om bij de behandeling van het voorstel van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu om het besluit het Volkerak te verzilten op te schorten.

'Wij werden onaangenaam verrast door dit bericht”, zegt Siem Jan Schenk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van LTO Nederland. 'Op 11 juni is ons in een Algemeen Overleg al toegezegd dat deze stresstest er zou komen.'

Noodzaak

'Ook het Ministerie zag er toen de noodzaak van in. Een stresstest is belangrijk omdat dan duidelijk wordt of het hoofdwatersysteem in Nederland het verlies van de zoetwaterbuffer aan kan zonder een extra voorziening tegen de oprukkende zouttong in de Nieuwe Waterweg', aldus Schenk.

'Blijkbaar is de Minister van gedachten veranderd. Dat baart ons zorgen en daarom doen wij een oproep aan de Tweede Kamer om te pleiten voor de al eerder toegezegde stresstest. Want verzilting van het Volkerak is een onomkeerbaar besluit dat naar onze mening niet los kan worden gezien van het totale zoetwatervoorziening.'

Droogte

LTO verwacht dat als gevolg van klimaatsveranderingen er steeds meer sprake van droogte zal zijn. Door die droogte treedt gemakkelijk verzilting van het oppervlaktewater op. Als daardoor de zoetwatervoorziening niet meer kan worden gegarandeerd heeft dat negatieve gevolgen voor de land- en tuinbouw, het bedrijfsleven en de burger.

De belangenbehartiger wil dat voorkomen en heeft hiervoor een pakket aan maatregelen in gedachten, maar vindt dat er voordat er besluiten worden genomen dus eerst een stresstest gehouden moet worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer