Henk+Bleker%3A+%27Wij+moeten+ons+bezinnen%27
© Jan Pitt

Henk Bleker: 'Wij moeten ons bezinnen'

Het debat over schaalvergroting gaat niet zozeer over dierenwelzijn, maar meer over de morele vraag of het een gewenste ontwikkeling is. Dat zei demissionair staatssecretaris Henk Bleker vanmorgen tegen 500 leden van LTO Noord Groningen.

'In Amerika kunnen ze melkveebedrijven met 12.000 koeien runnen. Schaalvergroting kan ook in Nederland. Maar dat is niet de vraag. De vraag is waar we als sector naartoe willen. Willen we die kant op?'

Volgens Bleker is het antwoord op die vraag 'nee'. '95 % van de agrarische bedrijven kan de komende 50 jaar verder.'

Slagboom

De slagboom moet daarom van de staatssecretaris niet omhoog, maar naar beneden. 'Wij moeten ons bezinnen.'

Dat vindt ook Agrifirm-voorzitter Theo Koekkoek. 'Schaalvergroting is een doodlopende weg. Ik zie veel heel mooie bij de tijd zijnde bedrijven te koop staan. De sector heeft te gemakkelijk ingezet op schaalvergroting. Zorg eerst gewoon dat u hartstikke goed doet waar u mee bezig bent.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer