Jonge Landbouwersregeling niet klaar

De Jonge Landbouwersregeling gaat deze maand niet open. Binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat per 1 januari 2015 ingaat, blijft de subsidieregeling voor jonge landbouwers wel bestaan.

Wilko MensinkDe overheid stimuleert en ondersteunt landbouwers jonger dan 40 jaar, die minder dan drie jaar geleden een bedrijf hebben overgenomen of zijn begonnen. Met de subsidie Jonge landbouwers kunnen ondernemers investeren in gebouwen, grond, machines en verplaatsbare installaties. De regeling wordt in het nieuwe GLB dus aangepast voor leden in maatschap. Hoe dit precies zal uitwerken, is nog niet helemaal bekend.
Veel jonge ondernemers hadden deze maand een nieuwe openstelling verwacht met de oude regeling. Voor maten die al langere tijd in de maatschap zaten, was deze oude regeling dus niet van toepassing. De nieuwe regeling zal voor deze groep jonge landbouwers een oplossing kunnen bieden.
De inhoudelijke invulling van de regeling is nog niet ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Unie. Naar verwachting komt er een openstelling in het eerste kwartaal van 2015. Misschien komt er een tweede openstelling in het najaar van 2015 en de jaren daarna voor de gebruikelijke openstelling in het najaar.

Beschikbare budget

De verschuiving van de openstelling heeft geen gevolgen voor het beschikbare budget. Voor het indienen van een aanvraag en voor nadere informatie over de nieuwe regeling kunt u de subsidieadviseurs van LTO Noord Advies raadplegen. Dit kan onder andere via het LTO Noord Informatiecentrum.
Verder zijn over de fiscale verwerking van de subsidie Jonge Landbouwersregeling (bij de oude regeling) recent afspraken gemaakt met de Belastingdienst. De subsidie wordt niet in één jaar belast, maar is gekoppeld aan de lening die is aangegaan voor de gedane investering. Hierdoor is de subsidie over meerdere jaren belast wat veelal financieel gunstiger is.

Uitspraak

Door een belangrijke uitspraak door het College van Beroep op het bedrijfsleven op 19 september heeft een jonge landbouwer alsnog 20.000 euro subsidie ontvangen. Met deze uitspraak is ook duidelijk geworden aan welke eisen een aanvrager moet voldoen om deze subsidie te krijgen.
In deze zaak waren twee broers samen een bedrijf begonnen. Zij dienden een aanvraag in voor de investeringssubsidie bij het starten of overnemen van een landbouwbedrijf.
Aanvankelijk wees het ministerie van Economische Zaken hun subsidieaanvragen af. Vervolgens is namens de broers een bezwaar ingediend door Flynth adviseurs en accountants. Hierop kreeg de ene broer alsnog de subsidie, maar de ander niet.
Reden voor de afwijzing was dat de landbouwer al langer dan drie jaar met zijn ouders in een maatschap zat. Voor zijn broer was dit korter dan drie jaar.
Vervolgens ging Flynth naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dit gerechtsorgaan besliste dat het toetreden tot een maatschap op zich nog niet de startdatum is van het bedrijf. Hiervoor moet de ondernemer een beslissende stem hebben over de exploitatie van het bedrijf. Uiteindelijk ontvangen beide broers dus de subsidie.
Hiermee is duidelijk geworden aan welke criteria een jonge landbouwer (oude regeling) moet voldoen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Flynth of kijk op www.flynth.nl.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer