Grondprijs glas kan nog zakken

De grondprijzen in de glastuinbouw zijn al sterk gezakt, maar zullen waarschijnlijk nog een stuk dalen. Dat zeggen enkele makelaars in reactie op het nieuwe plan van LTO Noord Glaskracht om de herstructurering vlot te trekken.

Koen van WijkDe grond- en financieringsmarkt zit muurvast en het prijsniveau voor glastuinbouwgrond in het Westland en Oostland is onrealistisch hoog, stelde LTO Noord Glaskracht vorige week.
‘De vraag is natuurlijk: wat is hoog? Een feit is dat land met verouderd glas in het Westland nu voor 45 à 50 euro te koop staat, maar geen kopers trekt. Terwijl vijf jaar geleden nog 90 euro werd betaald’, zegt Johan de Groot van makelaardij Vollebregt Barten.
‘De prijzen moeten dus zakken. Dat vraagt wel bereidwilligheid van de verkoper. Als je moet verkopen tegen 40 procent van de prijs van zeven jaar terug, dan is de pijn groot.’
Makelaar Jaco Eeltink van Westelijke Land- en Tuinbouw Makelaars (WLTM) ziet veel ondernemers met koopplannen hun kruit droog houden. ‘Ze wachten tot de prijs verder zakt, want de signalen wijzen niet op snel herstel van de markt.’ Hoe goedkoper tuinders een bedrijf kopen, hoe groter de kans om hier met rendement te tuinen, verduidelijkt hij.

Stuwmeer

Eeltink heeft signalen dat er nog een stuwmeer aan verkopen komt, wat het prijsniveau verder omlaag zal halen. ‘Daarnaast worden veel executieveilingen georganiseerd. Die zijn geen succes, want de minimum verkoopprijs wordt niet gehaald.’ Om te voorkomen dat de waarde van andere bedrijven ook daalt kopen banken het onroerend goed dan weer terug, vertelt hij.
Bij online veilplatform BOG-Auctions staan voor oktober en november vijf executieveilingen gepland van glastuinbouwbedrijven, gelegen in Zuid-Holland (Honselersdijk, Brielle), Noord-Brabant (Someren en Asten) en Limburg (Belfelt).
Arie Treurniet van Areaal Makelaardij uit Rotterdam ziet heel mooie bedrijven voor een habbekrats verkocht worden. Maar het prijsniveau ligt volgens hem in Zuid-Holland niet onrealistisch hoog.
‘We zien transacties plaatsvinden voor 20 tot 25 euro per meter tuinland. Dat benadert het prijsniveau van 1999. De lucht is er wel uit.’ Wel ziet Treurniet dat ontwikkelingsbedrijven met grondposities schromen om hierop af te boeken.
LTO Noord Glaskracht wil ondernemers op verouderde locaties ook stimuleren tot verbreding. ‘Ik hoor steeds vaker tuinders die zulke initiatieven overwegen’, zegt Eeltink. Uit voorbeelden weet hij dat dit nieuwe energie vraagt, maar ook geeft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer