Weer steun na Russische boycot

De nieuwe steunregeling van de Europese Unie naar aanleiding van de Russische boycot is donderdag opengegaan voor Nederlandse telers van groente en fruit.

Weer+steun+na+Russische+boycot
© eelco kuiken

Joost van Winsen
Het ministerie van Economische Zaken heeft de regeling, die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt uitgevoerd, die dag in de Staatscourant gepubliceerd.
De Europese Commissie (EC) had eerder deze week, op dinsdag, een extra steunbedrag van 165 miljoen euro aangekondigd. In Nederland komen 22.200 ton appels en peren en 6.800 ton groenten in aanmerking voor de nieuwe maatregel. De groenten zijn kool, broccoli, bloemkool, champignons, wortelen, paprika’s en komkommers. Zachtfruit, pruimen, kiwi’s en druiven vallen ook nog onder de regeling. Per lidstaat zijn volumes afgesproken, die zijn gebaseerd op de exporten van de laatste drie jaar.
De speciale steunmaatregel is de tweede van Brussel. Eerder zette de EC 125 miljoen euro opzij voor telers die getroffen worden door de Russische boycot. De financiële vergoedingen per product zijn in het nieuwe steunprogramma van dezelfde orde van grootte als bij de eerste regeling.
In het nieuwe hulpprogramma blijft Brussel onderscheid maken tussen telers die lid zijn van een GMO-goedgekeurde producentenorganisatie en ‘vrije’ telers. Deze tweedeling stuitte bij de eerste steunmaatregel op veel kritiek.
Toen Brussel de extra steun bekendmaakte, hebben LTO Nederland, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het GroentenFruit Huis aangedrongen op snelle openstelling in Nederland. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, heeft de Nederlandse implementatie van de eerste regeling te lang op zich laten wachten, waardoor Nederlandse telers achter het net visten.
Van de 125 miljoen euro is het overgrote deel naar Polen gegaan, waarbij vermoedelijk fraude is gepleegd. Om die reden heeft Brussel de nieuwe steunmaatregel per lidstaat verdeeld.
In Nederland werd tijdens de eerste regeling voor 2,3 miljoen euro ingeschreven. Telers dienden 3.349 ton appels, 1.217 ton peren, 196 ton tomaten, 150 ton kool en 450 ton wortelen aan. Getroffen telers kunnen naast de speciale regelingen ook via de gewone GMO-regeling financiële steun in Brussel aanvragen.

Werktijdverkorting

Vijftien bedrijven hebben werktijdverkorting aangevraagd vanwege de Russische boycot. Daarvan zijn er vier toegewezen, de rest is nog in behandeling, heeft het ministerie van Sociale Zaken deze week bekendgemaakt. Bij de vijftien bedrijven werken in totaal 95 personen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer