Subsidie Zundert goed besteed

Zundert - Provincie Brabant blikt tevreden terug op de subsidie voor Treeport Zundert. Dat zei gedeputeerde Yves de Boer deze week op de beurs GrootGroenPlus in Zundert.

Douwe Korting Treeport is een van de zogenoemde ‘majeure projecten’ in West-Brabant die in 2011 financiële steun van de provincie kregen. Het geld was bestemd voor versterking van de economie, behoud van werkgelegenheid en versterking van natuur en landschap. De provincie heeft 3 miljoen euro bijgedragen, gemeente Zundert en de ondernemers legden samen de andere 3 miljoen bij.
Yves de Boer heeft geen spijt van de investering, vertelde hij tijdens GrootGroenPlus. ‘De provincie heeft de sector in Zundert een tijdelijke steun in de rug gegeven. Maar het zijn de ondernemers zelf die de Zundertse boomteeltsector competitiever gemaakt hebben. De gezamenlijke aandacht voor duurzaamheid, innovatie en onderwijs zal Treeport helpen zich ook op de lange termijn goed te onderscheiden in de sector.’
De 170 ondernemers uit Zundert en het Vlaamse Hoogstraten die de coöperatie Treeport dragen, hebben goede resultaten bereikt in de onderlinge samenwerking en de internationale zichtbaarheid, vindt De Boer.

Treerun

Een van de succesvolle projecten is Treerun, dat voor tientallen kwekers in de regio een deel van de logistiek uit handen neemt. Er waren veel vrachtbewegingen met zwaar materieel dwars door het gebied. Met de subsidie is een regionaal distributiesysteem opgericht en een centrale hub om het transport voor kwekers en handelaren te vereenvoudigen en goedkoper te maken. Bovendien vermindert het de CO2-uitstoot.
Treerun haalt elke dag bij boomkwekers bomen en planten op. Ongeveer vijftig kwekers brengen dagelijks bomen en planten naar de hub voor verder transport naar afnemers. Het aantal deelnemers groeit gestaag. Op de hub worden bomen en planten verzameld, gelabeld en gesorteerd. Handelaren halen hun bestellingen in één partij gebundeld bij de hub op.

Business Centre

Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor het Business Centre Treeport, dat ruimte biedt voor handel, logistiek, promotie, onderzoek en onderwijs. Dit zal met private partijen gerealiseerd worden.
Rond innovatie toont Treeport de eerste resultaten met Planty Pot, plantenpotten gemaakt van restmateriaal uit de aardappelverwerkingsindustrie en daardoor biologisch afbreekbaar. De boomtelers uit Zundert werken ook nauw samen met organisaties als Staatsbosbeheer om reststoffen uit de natuur te gebruiken als voeding voor de boomteelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer