Starterssubsidie mag fiscaal gespreid

De starterssubsidie voor jonge boeren en tuinders mag fiscaal over meerdere jaren worden gespreid. LTO Nederland heeft dat afgesproken met de Belastingdienst.

Jan van LiereDe subsidie voor jonge landbouwers van het ministerie van Economische Zaken is bedoeld voor agrarische ondernemers die een bedrijf zijn gestart of hebben overgenomen. De hoogte van het uit te keren bedrag is gekoppeld aan het aandeel eigen vermogen van de jonge boer of tuinder in de betreffende onderneming.
De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de rente die de jongere jaarlijks moet betalen over afgesloten leningen. Het bedrag wordt in één keer uitbetaald en er is belasting over verschuldigd.
Normaal gesproken zou in het jaar van ontvangst over het hele bedrag fiscaal worden afgerekend. Overeengekomen is nu dat de te betalen belasting kan worden uitgesmeerd over de jaren waarin de betreffende boer of tuinder rente betaalt voor de lening.
Het fiscaal spreiden van de ontvangen subsidie over meerdere jaren zal over het algemeen voordeliger zijn dan wanneer het hele bedrag aan de winst van één jaar wordt toegerekend. Overigens blijft het ook gewoon mogelijk om de ontvangen subsidie in één keer in de belastingaangifte te verwerken.

Toeslagrechten

Ook over de fiscale behandeling van toeslagrechten is een afspraak gemaakt. Dit jaar staat de Belastingdienst toe dat dezelfde methode van winstneming en waardering wordt toegepast als vorig jaar.
De zogenoemde saldomethode die in 2013 mocht worden toegepast, gold eigenlijk maar voor één jaar. Het systeem van toeslagrechten zou namelijk per 1 januari 2014 worden beëindigd en worden vervangen door betalingsrechten.
Omdat het huidige systeem van toeslagrechten met een jaar is verlengd, was de vraag of de fiscale behandeling van vorig jaar nu ook weer kon worden toegepast. Na onderhandelingen tussen LTO en de Belastingdienst is afgesproken dat de afspraken met een jaar worden verlengd.
De Belastingdienst stelt bij deze afspraak wel de voorwaarde dat 2014 echt het laatste jaar is dat de regeling mag worden toegepast. Zou het systeem van toeslagrechten alsnog worden verlengd naar 2015, dan wordt het gedoogbeleid ingetrokken.
Agrarische accountants en belastingadviseurs zijn op de hoogte van beide regelingen en kunnen indien gewenst informatie geven over de toepassing ervan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer