Deadline is in zicht voor mestverwerkingsplicht

Het mestbeleid krijgt in agrarisch Nederland veel aandacht. Denk aan de aanscherping van de gebruiksnormen en de voorwaarden voor derogatie.
Minder publiciteit was er afgelopen tijd over de verplichte mestverwerking, hoewel dat nieuw ingevoerde beleid flinke consequenties heeft voor veehouders. Alle ondernemers met een fosfaatoverschot op bedrijfsniveau moeten dit jaar een deel van dat overschot verwerken of laten verwerken. In de regio Zuid gaat het om 30 procent van het teveel, in Oost om 15 procent en elders om 5 procent.
Uit een nieuwe inventarisatie blijkt dat er in principe genoeg verwerkingscapacteit is in Nederland. Maar die is vooral gericht op pluimveemest en veel minder op varkens- en rundmveemest. Door middel van uitruil kunnen varkens- en rundveehouders toch aan hun verplichtingen voldoen. Dat vergt echter veel administratieve handelingen en er zijn ook logistieke belemmeringen.
Uiterlijk 31 december moet elk bedrijf bij mijnrvo.nl hebben geregistreerd hoe in 2014 wordt voldaan aan de mestverwerkingsplicht. Dat is al binnen drie maanden. LTO-bestuurders roepen op er nu snel en serieus werk van te maken. Het is zaak daar gehoor aan te geven.
Natuurlijk omdat de wet nageleefd hoort te worden, maar ook gezien de zware sancties. Wie in gebreke blijft, kan rekenen op een bestuurlijke boete van 11 euro per kilo fosfaat waarmee de mestverwerkingsplicht wordt overschreden. De strafrechtelijke sanctie bij een opzettelijke overtreding is maximaal zes jaar gevangenis, een taakstraf of een geldboete die tot 80.000 euro kan oplopen.
Alles wijst erop dat de overheid geen clementie zal tonen bij nalatigheid. Wie er nog niet toe kwam om de zaken te regelen, moet nu snel aan het werk. De tijd dringt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer