Extreme woekering in sloten

Waterschappen in Noord-Nederland hebben de afgelopen maanden alle zeilen bijgezet om de watergangen voldoende vrij te houden van begroeiing.

Extreme+woekering+in+sloten
© Koos van der Spek

Navraag bij de drie waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden en Hunze en Aa’s leert dat sloten en kanalen deze zomer in snel tempo volgroeiden met extreem veel waterplanten.

De plantengroei werd gestimuleerd door het vroege voorjaar en het uiterst groeizame warme zomerweer.

Stortbuien

Tegelijk hadden waterbeheerders, maar zeker ook grondgebruikers, te kampen met felle stortbuien. De combinatie van veel neerslag ineens en snel dichtgroeiende watergangen pakte ongelukkig uit. Het zorgde onder andere in Zuid-Drenthe en in het Vechtdal voor problemen bij de waterafvoer.

De situatie was daar toen ‘zeer zorgelijk’, blikt heemraad Bartus Jonkman van waterschap Groot Salland terug. ‘De begroeiing in watergangen is dit jaar extreem veel, zo’n twee keer meer dan anders.’

Maaiprogramma

Het beeld van afgelopen jaar wordt bevestigd door woordvoerders van de andere waterschappen. Ook Reest en Wieden heeft zijn maaiprogramma nog aangepast. ‘Maar op een gegeven moment helpt dat ook niet meer’, zegt Roelof Hoving.

• Lees meer hierover komende zaterdag in Nieuwe Oogst, edities Noord en Midden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer