%27Peulvrucht+terug+op+bord+kost+tijd%27
Nieuws
© Vidiphoto

'Peulvrucht terug op bord kost tijd'

Droge peulvruchten komen terug als akkerbouwgewas in Nederland. Daarvan is Udo Prins, onderzoeker Duurzame Teelt bij het Louis Bolk Instituut, overtuigd.

Deze week is de Week van de Smaak met als thema bonen en peulvruchten. Uitdagingen zijn vooral het inhalen van de opgelopen achterstand op het gebied van rasontwikkeling en teeltoptimalisatie.

Maar ook ervoor zorgen dat de peulvruchten daadwerkelijk op het bord van de consument belanden. 'Dat gaat niet van vandaag op morgen’, stelt Prins.

Glazen bol

Hoewel de onderzoeker niet in een glazen bol kan kijken, is het volgens Prins niet ondenkbaar dat dat areaal binnen enkele jaren vertienvoudigt. 1.000 tot 1.500 hectare lupine is een mooie basis voor rasontwikkeling en verdere verbetering van de teelt.

'Er zit muziek in om de veredeling van lupine voor West-Europa weer terug op de kaart te krijgen. De kans is groot dat andere peulvruchten in het kielzog van lupine meegaan.'

Weer

  • Vrijdag
    10° / 4°
    15 %
  • Zaterdag
    11° / 0°
    10 %
  • Zondag
    10° / 0°
    10 %
Meer weer