Bouwleges Zuid-Holland lopen sterk uiteen

Boeren in de Zuid-Hollandse gemeenten Molenwaard, Alblasserdam, Bodegraven-Reeuwijk en Oud-Beijerland betalen gemiddeld de hoogste bedragen aan leges. Leerdam, Brielle, Lisse en Maassluis zitten aan de lage kant.

Bouwleges+Zuid%2DHolland+lopen+sterk+uiteen
© Wijsman

achtergrond
Dat blijkt uit een analyse van LTO Noord Regio West waarin voor het tweede achtereenvolgende jaar alle bouwleges van de 65 Zuid-Hollandse gemeenten op een rij zijn gezet. Ook dit jaar blijkt dat de leges voor het bouwen van een stal, schuur of bedrijf sterk uiteenlopen. De verschillen tussen de duurste en goedkoopste gemeenten bedragen duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s voor een omgevingsvergunning of een klein bouwproject.
‘De tarieven van de behandelde aanvragen zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Vaak komt voor dat bij de ene aanvraag een gemeente relatief duur is, terwijl de kosten voor een andere aanvraag juist goedkoop zijn’, motiveert Joska Kraaijenbrink van LTO Noord Regio West. ‘Gemeenten hanteren vaak andere methoden om de gemaakte kosten over de aanvrager te verdelen.’

Tarieven

Bijna alle tarieven zijn omhooggegaan, onder meer door een inflatiecorrectie. ‘Maar vaak om redenen die ook moeilijk zijn te duiden’, verklaart beleidsadviseur Andries Middag, die samen met Kraaijenbrink de analyse maakte. Zo berekende Strijen in de volle breedte een tariefsverhoging van 12,6 procent door.
Daarnaast zijn er gemeenten die hun tarieven hebben verlaagd. Zo behoorde Lisse vorig jaar tot de duurdere gemeenten. Voor dit jaar zijn veel tarieven verlaagd, sommige zelfs gehalveerd.
Ook hoeven de kosten niet altijd hoog uit te pakken. ‘Er zijn mogelijkheden om de legeskosten gedeeltelijk te minimaliseren. Dat is per project en per gemeente anders’, zegt Chris Wijsman van Agrarisch Handels- en Adviesbureau Wijsman die boeren adviseert bij nieuwbouw.
De verschillen zijn het grootst als het om een omgevingsvergunning gaat. Zo betaalt een melkveehouder in Bodegraven-Reeuwijk die een stal van 500.000 euro bouwt, 19.200 euro aan leges voor een omgevingsvergunning, terwijl een melkveehouder in Brielle of Zuidplas in dit geval rond de 7.000 euro kwijt is.
De tarieven zijn sinds vorig jaar gemiddeld met 4,1 procent gestegen. Een van de grote stijgers is Dordrecht die in 2013 voor een bouwproject van 500.000 euro 11.760 euro in rekening bracht en dit jaar 18.820 euro.
Geen enkele gemeente hanteert overigens een vast bedrag. Vaak wordt gewerkt met een percentage van bouw- of projectkosten. Die percentages variëren tussen de 1 en 4 procent. Kraaijenbrink: ‘In veel gevallen wordt dit tarief opgehoogd met een startbedrag of beperkt door een minimum- of maximumbedrag.’
Bij de leges voor postzegelplannen of kleine bouwprojecten hanteren bijna alle gemeenten daarentegen wel een vast bedrag, los van de omvang of de kosten van het project. ‘Slechts drie gemeenten baseren dit op de omvang van de bouwkosten’, aldus Kraaijenbrink. ‘In deze categorie zijn ten opzichte van vorig jaar de meeste verschillen in leges te zien.’
Vooral fusiegemeenten voeren forse verhogingen door. Zo is het tarief van Goeree-Overflakkee gestegen naar 3.000 euro, terwijl de gemeente in 2013 met 300 euro tot de goedkoopste behoorde.
Ook fusiegemeente Alphen aan den Rijn verhoogde haar tarief voor postzegelplannen naar maar liefst 27.262 euro. Dat bedrag lag in 2013 bij de drie individuele fusiepartners een stuk lager. Zo betaalde een melkveehouder in Alphen aan den Rijn vorig jaar 7.700 euro, een boer in Rijnwoude 10.000 euro en een boomkweker in Boskoop zelfs 1.600 euro. ‘Je zou verwachten dat de nieuwe gemeente een gemiddelde hanteert. Daar zijn ze fors boven gaan zitten’, constateert Kraaijenbrink.
Opmerkelijk is ook de tariefswijziging van Kaag en Braassem. De gemeente verlaagde haar tarief van 7.612 euro in 2013 naar 4.550 euro dit jaar. Daarmee is zij de grootste daler.

Archeologie

Voor het beoordelen van archeologisch onderzoek hanteren 48 gemeenten een vast tarief. Vaak schakelen ze een regionaal archeoloog of omgevingsdienst in. Dat zou betekenen dat de kosten goed vergelijkbaar zijn. Toch zijn de verschillen zijn relatief groot, stelt Kraaijenbrink.
‘Het is niet altijd duidelijk waar de kosten uit bestaan. Gemeenten die een bedrag onder de 100 euro rekenen, incasseren de kosten waarschijnlijk op een andere wijze. Gemeenten die meer dan 600 euro rekenen, hebben of een uitgebreide toetsing of incasseren extra op dit product.’
Hetzelfde geldt voor de leges voor het verplichte agrarisch advies. Kraaijenbrink: ‘Ook hier lopen de tarieven uiteen, zonder dat duidelijk is waarom.’
De leges voor archeologisch onderzoek en agrarisch advies zijn licht gestegen, maar tot wijzigingen in de top van de duurste en goedkoopste gemeente leidt dat niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer