Aanpassingen Wet Werk en Zekerheid

De Wet Werk en Zekerheid is inmiddels definitief aangenomen en als gevolg daarvan worden binnenkort belangrijke arbeidsrechtelijke wijzigingen van kracht.

Zo veranderen per 1 januari 2015 de regels met betrekking tot de proeftijd en het concurrentiebeding. Per 1 juli 2015 gaat het ontslagrecht op de schop.
In een oproepcontract wordt vaak opgenomen dat oproepkrachten de eerste zes maanden niet doorbetaald hoeven te worden als er onvoldoende werk is. Op dit moment is het nog zo dat deze periode in de cao verlengd kan worden. Dit laatste mag met ingang van 1 januari 2015 niet meer als het om structurele werkzaamheden gaat.

Contracten voor bepaalde tijd

Voor contracten voor bepaalde tijd zijn er ook diverse wijzigingen:
• Met ingang van 1 januari 2015 is het niet langer toegestaan om een proeftijd op te nemen in tijdelijke contracten van zes maanden of korter;
• Met ingang van 1 januari 2015 is het niet langer toegestaan om een non-concurrentiebeding op te nemen in een contract voor bepaalde tijd. Er geldt een uitzondering voor situaties waarin er sprake is van zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang. De werkgever moet dit dan in het contract motiveren;
• Met ingang van 1 januari 2015 is de werkgever verplicht om werknemers met een tijdelijk contract voor zes maanden of langer, ten minste één maand voor afloop van het contract schriftelijk te informeren over het al dan niet verlengen van het contact. Gebeurt dit niet, dan is de werkgever verplicht om bij niet verlengen van het contract de werknemer één extra maandloon uit te betalen;
• Werknemers met een contract voor bepaalde tijd krijgen vanaf 1 juli 2015 sneller recht op een vast contract. Als werkgever mag je nog steeds drie contracten voor bepaalde tijd aanbieden, maar bij elkaar mogen deze contracten niet langer dan twee jaar duren. Dat is nu drie jaar. Pas als de werknemer meer dan zes maanden weg is geweest, kun je als werkgever weer een contract voor bepaalde tijd aanbieden. Dat is nu drie maanden. Bij cao kan hiervan worden afgeweken.
Ook het ontslagrecht verandert. Vanaf 1 juli 2015 lopen aanvragen om ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid via het UWV. Ontslagaanvragen om andere redenen lopen straks altijd via de kantonrechter.
Daarnaast verdwijnt de ontslagvergoeding. Deze wordt vervangen door een transitievergoeding. Werknemers die ten minste twee jaar bij een bedrijf hebben gewerkt, krijgen vanaf 1 juli 2015 bij beëindiging van hun arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding. Deze transitievergoeding kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing of bij het zoeken naar andere werk. De hoogte is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en bedraagt een derde maandsalaris per dienstjaar. Werkt een werknemer al langer dan tien jaar bij een bedrijf, dan bedraagt de vergoeding vanaf het tiende jaar een half maandsalaris per dienstjaar. De transitievergoeding wordt maximaal 75.000 euro bij werknemers met een salaris lager of gelijk aan 75.000 euro en maximaal één jaarsalaris bij werknemers met een salaris hoger dan 75.000 euro.

Geen vergoeding

In sommige gevallen is geen transitievergoeding verschuldigd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij wangedrag van de werknemer, bij ontslag na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd of bij een faillissement of schuldsanering van de werkgever. In sommige gevallen kan de kantonrechter een extra vergoeding toekennen aan de werknemer, bijvoorbeeld bij ernstig verwijtbaar gedrag van de werkgever.
Tot 2020 geldt in sommige gevallen een overgangsregeling, bijvoorbeeld bij ontslag van oudere werknemers of ontslag wegens financiële noodzaak bij kleine ondernemingen.

Na het ontslag

De maximale duur van de WW wordt met ingang van 1 januari 2016 stapsgewijs afgebouwd tot 24 maanden. De hoogte van de WW-uitkering wordt gekoppeld aan het laatstverdiende loon. Een werkzoekende die langer dan een half jaar werkloos is, is verplicht al het beschikbare werk te aanvaarden ongeacht zijn opleidingsniveau of werkervaring. Krijgt de werkzoekende een baan aangeboden met een lager salaris dan de WW-uitkering, dan krijgt hij dat lagere salaris vanuit de WW aangevuld tot het bedrag van de WW-uitkering.
Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met Patricia Joosten van Arvalis via (06) 22616589.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer