Geitenhouder+Rijswijk+eerste+%27BZV%2Dboer%27
Nieuws
© DLV

Geitenhouder Rijswijk eerste 'BZV-boer'

Als eerste veehouderij krijgt geitenhouder Alexander Westerlaken in Rijswijk, gemeente Woudrichem, zijn nieuwe omgevingsvergunning op basis van de strengere provinciale landbouwregels.

De boer breidt een van zijn stallen uit en scoort een ruime voldoende op de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

Hij doet het vooral goed op fijn stof, mineralenkringloop, gezondheid, geurimpact, verbinding met de omgeving en biodiversiteit, meldt provincie Noord-Brabant.

Balans

'Het is goed om te zien dat deze ondernemer kan ontwikkelen in balans met zijn omgeving', geeft gedeputeerde Yves de Boer van Ruimtelijke ontwikkeling en Landbouw aan.

'Hij is de eerste ondernemer die de stap zet naar de zorgvuldige veehouderij volgens de BZV. Ik verwacht dat er velen volgen.'

Uitbreiding

Maatschap Westerlaken-Kortleve keeg in 2007 een milieuvergunning voor uitbreiding naar duizend melkgeiten en zevenhonderd opfokgeitjes. Dat wordt nu met een grotere stal, een nieuwe melkstal en meer capaciteit voor ruwvoer en mest gerealiseerd.

Westerlaken geeft aan dat het detailniveau soms wel erg ver ging. 'Maar met de deskundige hulp van zijn adviseur viel het doorlopen van de BZV uiteindelijk mee.'

Weer

 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 9°
  30 %
Meer weer