ANV voert proef sloten uit

Scherpenzeel - Agrarische Natuurvereniging (ANV) Weststellingwerf gaat tegen een kleine 20.000 euro per jaar het zomer- en najaarsonderhoud aan de hoofdwateren in de Groote Veenpolder uitvoeren.

Tienke WoudaDagelijks bestuurder Aaltje Rispens van Wetterskip Fryslân en voorzitter Nico van der Weerd van Agrarische Natuurvereniging Weststellingwerf ondertekenden donderdagavond een overeenkomst tussen het Wetterskip en de ANV in het Zuidwest-Friese Scherpenzeel.
Voor het onderhoud van het water in Friesland is het de eerste keer dat de pilot door een andere organisatie dan het Wetterskip wordt uitgevoerd, geeft gebiedsbeheerder Oane Buwalda van Wetterskip Fryslân aan.
Het onderhoud van de sloten is een van de groene en blauwe diensten waar Wetterskip Fryslân samen met waterschap Noorderzijlvest mee experimenteert.
Particulieren of organisaties realiseren waterschapsdoelen tegen een financiële of andere vorm van vergoeding.
Door werkzaamheden bij lokale organisaties neer te leggen, kunnen de onderhoudswerkzaamheden vaak beter worden ingepast in de bedrijfsvoering van boeren en andere grondeigenaren en gebruikers, stelt het Wetterskip.
Een van de doelen van deze manier van werken is efficiëntie, stelt Buwalda. ‘Als overheid staan wij soms ver af van de ingelanden. Nu breng je het weer terug bij de mensen zelf. Zij raken betrokken bij wat er speelt en zien wat de gevolgen zijn als iemand zich niet aan de afspraken houdt.’

Win-winsituatie

Zo’n 25 leden van de agrarische natuurvereniging gaan aan de driejarige proef in het 1.000 hectare grote gebied deelnemen. Volgens Van der Weerd gaat het om een win-winsituatie.
‘Wij doen al ecologisch bermbeheer voor de gemeente en willen ook gaan composteren. Het verhaal van het Wetterskip past goed bij ons. Je houdt het onderhoud zo dicht mogelijk bij het gebied, waardoor je korte looplijnen krijgt. Dat is efficiënt en betaalbaar.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer