Theatraal afscheid ‘t Halfvasten

Ode aan ‘t Halfvasten is een thea-trale ode aan een boerderij. Het publiek kan vandaag en morgen genieten van film, theater, een open boerderij en een tentoonstelling. Maar tegelijkertijd is het een dramatisch afscheid van een familiebedrijf in Cortenoever bij Brummen.

Sybe JoostemaVanwege het provinciaal project ‘Ruimte voor de Rivier’ moet de typerende IJsselhoeve ‘t Halfvasten wijken. De dijk wordt er verlaagd en binnendijks worden beken uitgegraven voor waterberging.
‘In 2012 kreeg ik dit telefonisch als een zakelijke mededeling te horen. Dat kwam hard aan’, vertelt melkveehouder Hendrik Jan Wassink. Hij woonde afgelopen weken nog met zijn twee zoons Timo (25) en Niels (23) op de boerderij. Volgende week wordt deze al gesloopt. Dan zet Wassink zijn bedrijf elders voort.
Het zal een trieste gewaarwording zijn voor Wassink. De familie van zijn echtgenote Els Wassink-Allekamp heeft er vanaf 1840 gewoond. De naam ‘t Halfvasten wordt overigens al genoemd op een kaart uit 1671. Triest vindt Wassink ook het feit dat zij wist dat dit ging gebeuren, maar in maart van dit jaar overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
‘Het is nogal wat dat een familiebedrijf zo van de kaart verdwijnt’, vindt Wassink. ‘De boerderij was heel speciaal, omdat er geen boerderij zo dicht aan de IJssel stond. Al moet ik achteraf zeggen dat de overheid het verder netjes heeft afgehandeld.’
De ondernemer komt met zijn zoons in een boerderij 5 kilometer verderop te wonen, ook nog onder de vlag van Cortenoever. Het bedrijf is groter dan het huidige. Wassink heeft nu 60 melkkoeien en gaat verder met een bedrijf met 150. ‘Ook met het oog op de opvolging. De jongens willen later in het bedrijf stappen.’
Vier boerderijen worden weggevaagd. Het verandert het IJssellandschap. Dat was reden voor theater- en filmmakers om ‘t Halvasten als metafoor voor de teloorgang van de boerderijen aan de IJssel te nemen. Vooral vanwege de ligging en de geschiedenis. Wicher Naberman en Tineke Metz, filmmakers uit Welsum, hebben (oud-)bewoners en anderen geïnterviewd over ‘t Halfvasten en Cortenoever, onder wie Wassink.
Deze film is vandaag en morgen nog te zien, naast een theaterstuk, uitgevoerd door het gezelschap Prins te Paard uit Nagele. Het theaterstuk Cornelis is een poëtische voorstelling, waarbij de hoofdfiguur met een bijzonder voertuig op zoek gaat naar de laatste verhalen van de plek. Die wil Cornelis bewaren voor de eeuwigheid. Dat is geen plaatsgebonden verhaal, maar juist passend op ’t Halfvasten. Onlangs was de voorstelling op Oerol te zien.
De Geiten Pers uit Brummen komt met verschillende uitgaven. Agave Kruijssen uit Hall schrijft een verhaal over ‘t Halfvasten. Het wordt de eerste uitgave van de nieuwe uitgevers van De Geiten Pers, Marguerite Tuijn en Hans Broer. De organisatie heeft gewerkt met crowdfunding om de Ode aan ‘t Halfvasten mogelijk te maken. Er werd 6.000 euro binnengehaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer