Startnotering nog lager dan in 2011

Aardappeltelers kunnen zich opmaken voor zeer matige marktprijzen in seizoen 2014/2015. De uitbreiding van het areaal en het voorspoedig verlopen groeiseizoen zorgen voor een flink aanbod. Dat melden verschillende marktspecialisten.

De weersomstandigheden tijdens het Nederlandse teeltseizoen zijn behoorlijk goed geweest. Ondanks dat enkele regio’s met flinke neerslag hadden te kampen, is het volume waarschijnlijk bijna net zo groot als verleden jaar.
Het regenachtige weer in augustus heeft de in sommige gevallen vroegrijpe gewassen nog een groeispurtje kunnen geven. Met name het ras Innovator bleek vroeger dan normaal in de eindfase van het groeiseizoen te verkeren, maar heeft nog kunnen profiteren van de neerslag in augustus.
Toch zal de gemiddelde hectareopbrengst van het voor de fastfood gewilde ras Innovator naar verwachting niet boven het meerjarig gemiddelde uit gaan komen. ‘Innovator is toch een ‘juffertje’,’ zegt marktanalist Edwin Burgers van DCA. ‘Het ras is niet zo gemakkelijk te telen en levert dit jaar niet de megaoogst.’
Uit de actuele proefrooiresultaten, zoals van VTA, blijkt dat rassen als Fontane en Bintje wel bovengemiddelde opbrengsten per hectare gaan opleveren. VTA spreekt van 9 procent boven het vijfjarig gemiddelde. De nu al zeer lage marktprijzen zorgen er wel voor dat de export de laatste weken al flink op gang is gekomen. De afzetmogelijkheden zijn divers en variëren van Afrika en landen als Pakistan en Irak.
Ook in landen als België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is de teelt goed verlopen. Uit België en Noord-Frankrijk komen berichten dat het de opbrengst hoger is dan gemiddeld. Duitsland is relatief stil. ‘Maar dat geeft aan dat het gewas goed is gegroeid’, zegt Burgers.

Areaal

Het tweede element dat een stempel drukt op de markt, is een areaaltoename van consumptieaardappelen. In de Europese aardappellanden is sprake van zo’n 20.000 hectare uitbreiding tot zo’n 580.000 hectare.
Deels is deze uitbreiding ten koste gegaan van het areaal zetmeelaardappelen. Vooral in Duitsland kromp dit areaal. Het totaal daalde met zo’n 7.000 hectare tot 125.000 hectare. Het areaal pootgoed bleef stabiel op zo’n 90.000 hectare.
Rusland heeft vorige maand besloten tot een boycot van onder meer Nederlandse aardappelen. Dit speelt volgens Burgers echter nauwelijks een rol bij de prijsvorming van consumptieaardappelen. ‘Het gaat om een paar procent van de gehele productie. Daarbij is Rusland alleen op de markt als de prijs toch al laag is, anders kopen ze niet.’
De stemming op de actuele aardappelmarkt en daarmee ook de termijnmarkt is volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) ver onder de maat. De notering van aprilcontract 2015 op de aardappeltermijnmarkt is inmiddels gezakt richting 6 euro per 100 kilo. De meeste contracten op de termijnmarkt zijn de afgelopen week verhandeld tussen 6 en 6,70 euro per 100 kilo.

Historie

Wanneer de huidige prijzen in historisch perspectief worden geplaatst, dan zijn de voortekenen evenmin gunstig. BAI vergelijkt het afzetseizoen met die van de oogstjaren 2004 en 2011. In beide jaren werden de termijncontracten uiteindelijk afgehandeld in april beneden 4 euro per 100 kilo. In oogstjaar 2011 echter bleef de aprilnotering nog tot na de jaarwisseling hangen op een niveau rond 8 euro. De startnotering is nu dus nog lager.
De marktspecialisten verwachten dat de markt op korte termijn heel lastig wordt en niet sterk zal verbeteren. Hooguit grote oogstproblemen – bijvoorbeeld door flinke regenval dit najaar – kan de stemming in de markt nog omgooien. Van een dergelijke weersomslag lijkt voorlopig echter geen sprake. De goederen die telers op de dagmarkt afzetten, zullen waarschijnlijk met verlies van de hand gaan.
Op de lange termijn is het beeld positiever. Na slechte jaren volgt een correctie. Zo daalde het areaal consumptieaardappelen in Duitsland na de lage prijzen van 2011 met zo’n 20.000 hectare, waarna betere jaren volgden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer