Prijs gladiolen hoger dan vorig jaar

Gladiolen leveren dit jaar zo’n 20 procent meer op dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van bloemenveiling FloraHolland. De kleine aanvoer van de laatste weken heeft de betaling opgedreven.

Joost van WinsenDe gemiddelde prijs voor een gladiool ligt dit jaar op 0,161 euro per stuk, terwijl vorig jaar de doorsneeprijs 0,136 euro was.
FloraHolland heeft ook meer gladiolen verhandeld dan in het afgelopen jaar. De teller staat dit seizoen (tot en met week 36) op 47,8 miljoen. In 2013 lag het aantal stuks aan het eind van week 36 op 45,7 miljoen.
De hogere prijzen en het grotere aanbod resulteren in een omzet bij FloraHolland die aanzienlijk hoger is dan vorig jaar: 7,7 miljoen euro tegen 6,2 miljoen euro in 2013.
Het huidige seizoen had een heel ander verloop dan in de afgelopen jaren. Door het mooie weer was de vroege aanvoer groot, maar het aanbod daalt sinds week 33 sterk. Dit leidde tot hogere prijzen: in week 35 lag de middenprijs bijvoorbeeld op bijna 0,30 euro per stuk.
De twintig grootste telers leveren bij FloraHolland bijna driekwart van de gladiolen. Hun omzetaandeel was in 2013 nog net niet 70 procent. Dit seizoen kwam 92 procent van de gladiolen van Nederlandse bodem. Telers in Israël, Portugal en Italië voeren ook op de veilinglocaties van FloraHolland aan.
De populariteit van gemengde boeketten gladiool neemt de laatste jaren toe. Na een dipje in 2013 zijn ook wit en rood in opmars.
De Duitse markt groeide ten opzichte van vorig jaar. De Bondsrepubliek neemt 38 procent van de via FloraHolland verhandelde gladiolen af. Daarna volgen Nederland (24 procent), het Verenigd Koninkrijk (15 procent) en Frankrijk (14 procent). Drie op de vier gladiolen vinden hun weg naar de consument via de vakhandel. De rest van de stroom loopt via supermarkten.
De afzetstromen van de kleinbloemige gladiool wijken af. Grutters nemen een steeds belangrijkere plaats in bij de verkoop van deze variant: hun aandeel is ruim 40 procent. Duitsland en Nederland zijn verreweg het belangrijkst voor de kleinbloemige gladiool, waarvan er dit jaar zo’n 10,7 miljoen via de bloemenveiling op de markt kwamen.
Dit seizoen was er veel promotie voor de gladiool. ‘Wellicht heeft dat mede bijgedragen aan de positieve prijsvorming van dit seizoen’, zegt een woordvoerder van FloraHolland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer