Lokale voedselvoorziening veilige koers

De Russische handelsboycot leidt tot een discussie over de kwetsbaarheid van de Nederlandse land- en tuinbouw. Lokale voedselvoorziening kan een alternatief zijn voor de huidige exportgerichte productie.

Wilbrord BraakmanIedereen is geschrokken van de boycot van Rusland. Goed beschouwd is het niet de bevolking die Nederlandse groenten, fruit en zuivel niet zou willen kopen, maar een dictator, mijnheer Poetin, die zo dominant politiek bepalend is.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat uit terecht de wens dat voedsel buiten conflicten wordt gehouden. De vraag is of dat kan. Mijn mening is dat voedsel constant onderworpen is aan handels-, prijs- en kwaliteitswaarden en aan im- en exportvoorwaarden. Dagelijks blijkt dat markt- en handelsmacht schadelijke gevolgen heeft op het prijsniveau, tot onder de kostprijs.
Daarom zullen inspanningen om ons voedsel meer lokaal te produceren de meest duurzame en veilige politieke koers inhouden. Nu gaat de praktijk gepaard met een enorm systeem van export en voedselbewerkingen. Met onbekende en niet te herleiden stoffen. En een enorm verlies aan voedsel, energie, kwaliteit en calorieën. Laten we dit vereenvoudigen. En dit ook, op alle mogelijke manieren, meer overtuigend gaan voorstaan. Agriterra doet dat al.
Een paradigmashift kondigt zich immers op verschillende manieren aan. Ook door het verfrissen van het onderwijs, al gaat dit naar mijn indruk nog te langzaam. En met nieuwe bedrijfsstructuren die zich van onderuit doorzetten in de keten, tot en met consumenten. Jongeren zijn met een dergelijke koers meer bereid en in staat om bedrijven over te nemen. Ze nemen nu al duidelijk deel aan deze shift.
De grote afhankelijkheid van de agrarische export moeten we elimineren. Want het is duidelijk een kostbaar en geen veilig marktsysteem. Denk bijvoorbeeld ook aan de risico’s van ziekten en kwaliteitsverlies. En het druist in tegen de lokale mogelijkheden, hier en elders, die nu nog niet worden gerealiseerd.
Meer gericht zijn op lokale voedselvoorziening kan de inkomens van veel boeren en tuinders wereldwijd verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer