Graan genoeg, kwaliteit wisselend

Dankzij grote oogsten groeien de graanvoorraden wereldwijd. Op langere termijn komt de vraagmarkt terug. Voorlopig drukt het aanbod de prijs en maken conflicten de graanmarkt onrustig.

Tarwe is het belangrijkste graanproduct wereldwijd. Dankzij grote oogsten in Rusland, de voormalige Sovjetstaten en China is 2014/2015 een recordjaar voor de wereldtarweproductie. In totaal gaat het over 716 miljoen ton.
Na twee jaar daling van de voorraden groeit de Europese tarwevoorraad op balansmoment eind juni 2015 naar 13 miljoen ton. Ook in de rest van de wereld groeit de voorraad, al is zo’n voorraad maximaal goed voor tien tot twaalf weken consumptie.
Graanvoorraden zijn virtueel. Ze liggen verspreid, bestaan uit graan en meel, hebben deels bak- en deels voerkwaliteit. Het hangt van de politieke situatie af op welk moment de markt zenuwachtig raakt. Met conflicten in de belangrijke productiegebieden rond de Zwarte Zee en de belangrijke importregio Midden-Oosten is graan van meer strategisch belang.
De politiek bemoeit zich ook sterker met het graan. Amerika is wat voorzichtiger met export, maar heeft een ruime oogst. Argentinië heeft een periode met wat minder export gehad. Analisten verwachten dat deze grote exporteur vanaf oktober weer meer aanbod geeft. Egypte is een grote graanimporteur. De politiek besloot hier de subsidie van brood af te halen en dat maakt de consumptie en import zuiniger.

Kwaliteit

Landen in de Europese Unie oogsten 310 miljoen ton graan, waarvan bijna 140 miljoen ton tarwe. De EU is een grote exporteur. Toch verwachten analisten dat de export van het graan wordt getemperd. De verwachting werd van 28 naar 25 miljoen ton exportvolume naar beneden bijgesteld. Reden is de kwaliteit.
Om bakkwaliteit te krijgen mengen Franse exporteurs Franse tarwe met Duitse, Britse of Noord-Amerikaanse tarwe. Afnemer Algerije wil dat niet. De regel is daar dat een partij graan uit één land moet komen. Frankrijk oogstte betere kwaliteit graan in het westen van het land dan in het midden, wat haaks staat op de normale situatie. Handelsbewegingen verschoven daarom dit jaar.
Tarwe en rijst zijn ongeveer even belangrijk als menselijke voeding. Een kleine 20 procent van de caloriewaarde uit voeding komt uit ieder van deze gewassen. Voor rijst geldt dat de vraag voor het eerst weer hoger zal worden dan de productie. Voor telers is dat het begin van betere prijzen. Bij tarwe en maïs zal dit moment de komende jaren ook komen. Europese prijzen schommelen steeds meer mee met de wereldmarkt.
Grote economieën als China voelen die dreiging. China doet dan ook zijn best om weinig afhankelijk te zijn van import. Het land realiseert de laatste tien jaar steeds betere hectareopbrengsten. De 5,2 ton tarwe per hectare van 2014 is een verbetering van 30 procent vergeleken met het begin van de eeuw.
Dergelijke spectaculaire verhogingen blijven in andere werelddelen uit. Rusland heeft nog niet de helft van die hectareopbrengsten, al is de oogst daar dit jaar met 2,3 ton per hectare groter dan normaal.

Maïs

Ook voor maïs verwachten analisten een recordoogst. De Europese unie is hiervoor netto-importeur en verhoogt die import met een miljoen ton naar 15,5 miljoen ton. De productie in de EU is hoog, maar de vraag stijgt met de behoefte aan veevoer. Met 73,4 miljoen ton productie ligt de vraag naar maïs nog 2 miljoen ton hoger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer