Energieverbruik+melkvee+kan+omlaag
Nieuws
© Foto: Nieuwe Oogst

Energieverbruik melkvee kan omlaag

Een melkveebedrijf met een automatisch melksysteem verbruikt gemiddeld bijna 70 kilowattuur per 1.000 kilo melk. Dat blijkt een energie-enquête van zuivelondernemingen.

Het verbruik op een bedrijf met een melkstal ligt gemiddeld net onder de 50 kilowattuur per 1.000 kilo melk. Het gaat om zakelijke verbruik, dus het verbruik exclusief het verbruik voor de bedrijfswoning(en).

Op nieuwe bedrijven die melken met een melkstal is door het optimaal inzetten van bestaande in de praktijk beproefde energiebesparende technieken een energieverbruik van 21 tot 23 kilowattuur per 1.000 kilo melk te realiseren.

Lichtniveau

De 2 kilowattuur verschil hangt samen met het gekozen lichtniveau. Bij een lichtniveau van 80 lux is 21 kilowattuur haalbaar. Bij een lichtniveau van 120 lux bedraagt het verbruik 23 kilowattuur per 1.000 kilo melk.

Het Convenant Schoon en Zuinig wil een besparing van fossiele energie in de melkveehouderij besparen met 2 procent per jaar. Energieneutrale bedrijven zijn daarbij het streven.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer