Cao open teelten

Er is een akkoord over een nieuwe cao voor de open teelten. Het is de laatste jaren moeilijker geworden om dergelijke overeenkomsten af te sluiten. Door afnemende marges op bedrijven wordt scherp gekeken naar de arbeidskosten, met name in arbeidsintensieve sectoren als de tuinbouw.
Het belang van cao’s voor de stabiliteit en arbeidsrust in onze sector mag niet worden onderschat. Het voorkomt concurrentie op arbeidsvoorwaarden en werkt positief door op de arbeidsmarkt. Ondernemers die goed werkgeverschap etaleren, krijgen ook bij de belangenbehartiging meer voor elkaar en ze hebben meer kans om goed gekwalificeerde medewerkers aan te trekken.
Waar concurrentie op arbeidsvoorwaarden toe kan leiden, is pijnlijk duidelijk geworden in de champignonteelt. Malafide arbeid kreeg steeds meer vat op deze teelt. De sector liep zware averij op en ondernemers verdienden weinig. De weg naar herstel van normale arbeidsverhoudingen werd ingezet met het keurmerk Fair Produce. Gelukkig met succes.
In vergelijking met België en Duitsland liggen de arbeidskosten hier relatief hoog. Een bijzondere regeling voor oogstwerk – als de 65-dagenregeling in België – verdient serieuze overweging.
Gezien de huidige, moeilijke situatie in enkele plantaardige sectoren is het een worsteling om tot cao-afspraken te komen. Het is goed dat er nu een eerste nieuwe cao ligt. Ik hoop voor het vervolg op realiteitszin bij de vakbeweging.
Met de cao open teelten is hopelijk de weg bereid voor een serie nieuwe cao’s. Goed werkgeverschap komt de economische slagkracht van onze sector alleen maar ten goede.

Albert Jan Maat

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer