Ieder voor zich

In onze buurt is onlangs weer een buurtdag gehouden. Het werd een gezellige dag en bijna iedereen was aanwezig.
Voor onze buurt was het de derde keer in acht jaar dat dit werd georganiseerd, geen lange traditie dus. Voor die tijd is er nooit iets dergelijks geweest en misschien was de behoefte er ook niet. Wel kwamen we geregeld bij elkaar over de vloer om ons ‘mooi te maken’ voor een bruiloft of ander jubileum.
Door de jaren heen zijn er steeds meer mensen vertrokken en was er minder te vieren. Ook zijn er andere mensen in de omgeving komen wonen. Juist vanuit die nieuwkomers kwam het idee om eens iets gezamenlijk te organiseren.
De eerste twee keer ging dit prima, maar bij de derde editie bleef de organisatie haperen en gebeurde er een aantal jaren niets, totdat afgelopen voorjaar een paar mensen de organisatie weer oppakten en er een geslaagde dag van maakten.
Zo zie je maar weer dat je samen veel kunt bereiken, als je maar wilt.
Om gezamenlijk tot iets te komen, moet iemand het initiatief nemen en de kar in beweging zetten. De kunst is dan om die kar in beweging te houden met behulp van anderen.
Een andere voorwaarde is dat de deelnemers elkaar wat gunnen en niet alleen voor het eigen belang gaan. In het verleden zijn zo talrijke clubs ontstaan.
Ook nu zijn er bij ons in de omgeving weer initiatieven die moeten leiden tot een grotere vorm van samenwerking. Een ervan is de aanleg van een glasvezelnetwerk in het Winterswijkse buitengebied om zo een snelle en stabiele internetverbinding te hebben voor de toekomst.
Een dergelijk netwerk wordt door de overheid niet aangelegd en dus ben je afhankelijk van commerciële bedrijven, maar die zien geen brood in het buitengebied.
Daarom is een groep enthousiastelingen ermee aan de slag gegaan om dit in coöperatief verband te realiseren.
Het meeste belang hierbij hebben onder andere de campinghouders, maar het is mooi als iedereen hiervan kan profiteren.
Na een voorlichtingsronde was de belangstelling nog niet voldoende om tot een rendabele aanleg te komen, maar inmiddels ligt er een afgeslankt plan dat wel door lijkt te gaan. In die vorm zal dan ongeveer de helft van het buitengebied worden aangesloten.
En de andere helft? Die kiest voor de telefoonlijn, want daar is straks ruimte genoeg, denken ze. Ze hopen op 4G of gaan ervan uit dat het toch niks wordt.

Arjan Freriks

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer