Belgen willen cisgene aardappelen

De Belgische aardappelsector wil cisgenese gebruiken om in Bintje meervoudig resistentie tegen phytophthora in te kruisen.

Tijdens de publieksdag van onderzoeksprogramma DuRPh, vorige week in Wageningen, bleek de Belgische belangstelling voor cisgenese. Belgische veredelaars zoeken voor de veredelingstechniek contact met Nederlandse onderzoekers. Het resistente Bintje moet in 2022 op de markt komen.
De Wageningse onderzoekers hebben inmiddels via DuRPh meerdere cisgene aardappelselecties met twee of drie resistentiegenen ontwikkeld. Het programma DuRPh loopt volgend jaar af. Dan wil Wageningen UR de technologie toepassen in de praktijk.
In Europa wordt dat lastig volgens studentenmagazine Resource, omdat cisgenese nu nog wordt beschouwd als genetische modificatie. In Brussel pleitten Europarlementariërs deze week dat de Europese Commissie duidelijkheid geeft over de toepassingen met cisgenese.
De commissie heeft nog steeds niet kunnen vaststellen of cisgenese onder de wetgeving van genetische gemodificeerde gewassen valt. ‘Daarmee blijft er onduidelijkheid welke voorwaarden er gelden voor het gebruik van deze techniek’, stelt Jan Huitema van VVD.

Veilige techniek

Huitema en zijn collega’s Peter van Dalen (CU) en Bas Belder (SGP) stellen dat er veel voordelen zijn voor het gebruik van cisgenese voor voedselproductie, milieu en economie. ‘We vinden dat het een volkomen veilige techniek is.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer