‘Actueel beeld van gezinsbedrijf’

Een actueel beeld krijgen van het gezinsbedrijf anno 2014. Dat is het doel van het onderzoek onder gezinsbedrijven dat momenteel wordt gehouden.

Anne-Marie Rops‘Ook wordt gekeken naar de betrokkenheid van de verschillende gezinsleden bij strategische keuzes in het bedrijf’, zegt Koning. In de stuurgroep van het onderzoek neemt zij namens de LTO Noord-commissie Vrouw en Bedrijf deel, naast vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, NAJK, Rabobank en Flynth.

Groot onderzoek

Dertig jaar geleden werd het laatste breed opgezette onderzoek naar gezinsbedrijven gedaan. ‘Daarna zijn er wel kleine onderzoeken gedaan, maar nooit meer zo’n groot onderzoek naar de rol en positie van alle gezinsleden’, weet Koning.
‘Wil je wat zinnigs zeggen over gezinsbedrijven, dan heb je die informatie wel nodig.’
Het belang van de studie ligt voor LTO Noord Vrouw en Bedrijf vooral op het terrein van de belangenbehartiging voor haar leden. ‘Waar liggen de knelpunten, waar moeten wij onze belangenbehartiging op inzetten voor de komende jaren? Daar zal het onderzoek inzicht in geven’, verwacht Koning.
Er is veel veranderd in de afgelopen jaren’, vervolgt de voorzitter. ‘Zo zijn vrouwen tegenwoordig hoger opgeleid en vervullen zij verschillende rollen in de gezinsbedrijven. Ze kiezen voor bijvoorbeeld meewerken in het bedrijf, een eigen baan, zetten een eigen tak op binnen het bedrijf of ze kiezen voor een combinatie van deze rollen. Maar aantallen, cijfers, hebben we hier niet van. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.’
De arbeid van vrouwen op het agrarisch bedrijf is tegenwoordig veel meer zichtbaar dan vroeger. ‘Dat heeft te maken met de ontwikkeling dat vrouwen economisch zelfstandig moeten zijn’, zegt Koning. ‘Je wordt geacht je eigen inkomen te hebben. Hoe dit op de gezinsbedrijven is geregeld, hoe de positie is van de vrouw, daar zal het onderzoek antwoord op geven.’

Jaar van het gezinsbedrijf

Aanleiding voor de studie is het Jaar van het gezinsbedrijf, waar in 2014 wereldwijd aandacht voor is. LTO Noord Vrouw en Bedrijf en Projecten LTO Noord klopten met het idee bij Hogeschool Windesheim aan, waarna het balletje ging rollen en meer partijen betrokken raakten bij het onderzoek. Windesheim en het LEI voeren dit gezamenlijk uit.
De vragen zijn onlangs uitgezet onder ruim 1.200 agrarische gezinsbedrijven. Bedrijfsopvolgers kunnen via het NAJK een enquête invullen en leveren daarmee een bijdrage aan dit onderzoek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer