Strijd+vierdageneis+gestreden
Nieuws
©

Strijd vierdageneis gestreden

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) houdt vast aan de vierdageneis in de zeugenhouderij. Dat bleek vandaag tijdens een debat over dierwelzijn in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste welzijnsproblemen onafhankelijk zijn van het moment van introductie in de groep, liet Dijksma weten. 'Daarbij werkt 75 tot 85 procent van de bedrijven al volgens de regels van de vierdageneis.'

Dijksma stelt dat het wijzigen van de vierdageneis niet eerlijk zou zijn tegenover het grote aantal ondernemers dat al aanpassingen heeft gedaan.

Symbool

Volgens Carla Dik-Faber (CU) kampen toch nog 1.200 ondernemers met problemen. Maar de staatssecretaris ging daar niet in mee. 'We hebben maar acht meldingen binnengekregen van ondernemers die in knel zouden komen.'

'De vierdageneis is voor de sector een symbool geworden. Veel varkenshouders hebben er moeite mee dat in Nederland zeugen al na vier dagen terug moeten naar de groep, terwijl dat in andere landen pas na 28 dagen hoeft.'

Ontheffing

Op verzoek van de VVD zegde Dijksma toe om een ontheffing te verlenen voor een praktijkproef om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van terugkeer van zeugen naar de groep na vier dagen en 28 dagen.

'Het gaat daarbij om vijf bedrijven die aan de proef kunnen deelnemen', zegt VVD-woordvoerder Rudmer Heerema. 'De sector wil deze proef zelf ook graag uitvoeren.'

De proef kan al over een week van start gaan.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer