Dijksma+blijft+bij+4%2Ddageneis
Nieuws
© Inzicht in natuur

Dijksma blijft bij 4-dageneis

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) ziet geen aanleiding om de 4-dageneis aan te passen. Op advies van de expertgroep gaat ze wel op zoek naar oplossingen voor knelgevallen.

Dijksma blijft erbij om de 4-dageneis, waarbij zeugen vier dagen na dekking terug moeten in de groep, te handhaven.

LTO en NVV, samenwerkend in het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP), zijn in overleg met het ministerie.

Dierenwelzijn

‘We weten dat we de wet niet kunnen aanpassen, dus moeten we in overleg met ambtenaren van het ministerie’, stelt Johan van Diepen, vakgroepsecretaris dierlijke sectoren LLTB en beleidsmedewerker varkenshouderij bij LTO.

‘Het gaat erom dat we oplossingen vinden voor de problemen waar varkenshouders mee kampen. Het dierenwelzijn mag niet in het geding komen.’

Verwerpers

Door de 4-dageneis is er onder andere meer kans op verwerpers. Naar aanleiding van het advies van de expertgroep heeft Dijksma met LTO en NVV afgesproken dat er voor de knelgevallen een advies- en begeleidingstraject wordt opgezet.

Hierbij zal een dierenarts betrokken zijn.

Aanmelden

LTO en NVV willen de 4-dagenregeling via marktwerking vrijwillig laten lopen. ‘Zo worden de voorlopers beloond en vindt er een positieve stimulans vanuit de markt plaats’, geeft Van Diepen aan.

Hij benadrukt dat ondernemers die problemen ondervinden met de 4-dageneis zich voor ondersteuning kunnen melden bij LTO of NVV.

· Klik voor het complete advies op bijgesloten pdf

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  10 %
Meer weer