VVP wil vervolgonderzoek prostaglandine

Het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP), waarin LTO en NVV zitting nemen, wil een vervolgonderzoek naar de gezondheid van zeugen bij de 4-dageneis. Het rapport van de expertgroep is volgens het VVP niet wetenschappelijk onderbouwd.

VVP+wil+vervolgonderzoek+prostaglandine
© Lynn Woudenbergh

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) maakte vorige week bekend vast te houden aan de 4-dageneis. Zij baseert zich hierbij op het oordeel van een door haar ingestelde veterinaire expertgroep.

Die stelt dat de invloed van prostaglandines op verwerping bij zeugen waarschijnlijk gering is. Een onderbouwing van die uitspraak is in het rapport niet te herleiden.

Prostaglandine

VVP heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zelf ook gevraagd te onderzoeken of prostaglandines zijn aan te tonen in verworpen vruchten. Dat onderzoek is recent afgerond.

De GD heeft daarbij in alle onderzochte nageboortes prostaglandines aangetoond. Zelfs bij twee zeer vroege verwerpers. De resultaten van dit onderzoek geven het VVP genoeg aanleiding om een vervolgonderzoek op te starten.

Doel van het vervolgonderzoek is om na te gaan of er daadwerkelijk een verband is tussen de aanwezigheid van prostaglandines in verworpen vruchtjes, het opeten daarvan door andere zeugen in de groep en groepsgewijs verwerpen.

Marktwerking

VVP verzoekt Dijksma om de 4-dageneis vrijwillig te maken, zodat het aansluit bij de ambities die de sector heeft met het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Extra eisen zullen vanuit de markt moeten worden vergoed, zodat de voorlopers worden beloond.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer