Handelsdeal+VS+loont+voor+zuivel%2C+vlees+niet
Nieuws
© Karibu.nl

Handelsdeal VS loont voor zuivel, vlees niet

Voor zuivelproducten betekent een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) goed nieuws. Voor de vleessector wordt de concurrentie uit de VS echter heviger.

Dat wijst onderzoek van LEI Wageningen UR uit. Ten opzichte van andere sectoren in de Nederlandse economie profiteert de voedingsmiddelenindustrie het minst van het partnerschap.

De EU en de Verenigde Staten onderhandelen momenteel over een handels- en investering partnerschap. De VS is voor Nederlandse agrarische producten de belangrijkste exportmarkt buiten de Europese Unie.

Importquota

Markttoegang tot de VS wordt belemmerd door onder meer Amerikaanse importquota voor zuivel. De EU van haar kant keurt het gebruik van groeibevorderende middelen die gangbaar zijn bij de Amerikaanse vleesproductie af.

Deze en andere verschillen in standaarden en voorschriften betekenen forse transactiekosten van bilaterale handel: de huidige EU-eisen leiden tot zo’n 50 procent extra kosten voor Amerikaanse exporteurs van voedingsmiddelen en dranken.

Belemmeringen

De belemmeringen van de Verenigde Staten zorgen daarentegen voor 70 procent extra transactiekosten bij EU-exporteurs.

De handelskosten verminderen sterk als exportprocedures worden versimpeld en als regels en standaarden op het gebied van voedselveiligheid van beide partijen meer in lijn met elkaar liggen.

De bilaterale handel en welvaart in de EU en VS nemen dan toe.

Dierlijke producten

Bij dierlijke producten is de bescherming via importtarieven het hoogst en zijn de verschillen rond voedselveiligheidseisen het grootst. Vandaar dat handelsliberalisatie de grootste effecten zal hebben voor de zuivel- en vleessector.

De Nederlandse zuivelindustrie heeft een heel sterke concurrentiepositie en is een voorbeeld voor de Amerikaanse zuivelindustrie.

Opstelling

Na verdere openstelling wint de Nederlandse zuivelsector marktaandeel in de Verenigde Staten, maar de VS krijgt ook meer toegang tot de Europese markt en zal daar meer zuivel en vlees kunnen afzetten.

Per saldo handhaaft de Nederlandse zuivelsector zijn concurrentiepositie, maar de vleessector kan dat niet als het gaat om kostprijs.

Uit het onderzoek blijkt dat om mondiaal te kunnen blijven concurreren de Nederlandse vleesindustrie zich moet richten op kwaliteitsvlees en vers vlees.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer