Financiering aanpak resistente bacteriën

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de heffingsgrondslag in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren uitbreiden. Dat staat in een Wetsvoorstel dat Kamp naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Financiering+aanpak+resistente+bacteri%C3%ABn
© Twan Wiermans

Kamp wil de mogelijkheid creëren om via een heffing de kosten te financieren voor het weren van tegen antibiotica resistente bacteriën bij dieren.

De overheid en het bedrijfsleven spannen zich in voor minder en meer verantwoord gebruik van antibiotica in de Nederlandse dierhouderij.

Kosten

De kosten daarvan worden tot op heden gezamenlijk door Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), Productschap Vee en Vlees (PVV), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de minister van Economische Zaken gefinancierd.

De productschappen financieren hun bijdrage met inkomsten uit door hen op grond van de Wet op de bedrijfsorganisatie opgelegde heffingen aan ondernemingen.

Verruiming gewenst

Als PPE en PVV worden opgeheven, kunnen die bedrijfslichamen geen financiële bijdrage meer leveren. Het is daarom wenselijk de heffingsgrondslag in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren te verruimen, geeft minister Kamp aan.

Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan ontstaat de mogelijkheid om inkomsten te genereren waarmee de kosten voor het weren van tegen antibiotica resistente bacteriën bij dieren kunnen worden gefinancierd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer